A biztonság versenyelőnyt jelent a turizmusban

Forrás: MTI

 2018. december 04. 14:45

A nyugat-európai államokhoz képest Magyarországon alacsonyabb a terrorfenyegetettség, ami jelentős versenyelőny a turizmusban - hangzott el egy zalakarosi konferencián.

Franczel Richárd, a Miniszterelnökség stratégiai elemzésért felelős helyettes államtitkára a felsőoktatási, turisztikai és rendészeti szervezetek által szervezett III. Turizmus és biztonság című nemzetközi tudományos konferencián felidézte: a rendszerváltás után a kelet-közép-európai államok a nyugati mintákat próbálták másolni, és csak a migrációs válság megjelenése hozta felszínre az első kritikákat.

Magyarországon a kormány politikájának köszönhetően a nyugat-európai országokhoz képest alacsonyabb a terrorfenyegetettség. Ez pedig "jelentős versenyelőny a turizmusban" - jegyezte meg a helyettes államtitkár.

A biztonság hangsúlyos szempont az úticélválasztásnál

Fotó: pexels

Kifejtette: a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik tavalyi jelentése szerint a terrorizmus által leginkább sújtott országokban - Belgiumban, Franciaországban és Törökországban - jelentősen csökkent a turisták száma, ezzel együtt a turizmusból származó bevételek összege is. (Tegyük hozzá, hogy a visszaesés Törökországban csupán egy évig tartott, és 2017-ben, illetve 2018-ban újra jelentősen nőtt a török turistaforgalom - a szerk.)

A turizmusban a hangsúly egyre inkább áttevődik a vidéki rendezvényekre, fesztiválokra. A kormány azért is támogatja a sportrendezvényeket, fesztiválokat, mert azok erősítik az országimázst - mondta Franczel Richárd.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy 2015-től - amikor megszaporodtak a járművekkel végrehajtott terrortámadások - Magyarországon is foglalkozni kezdtek a hasonló esetek elleni védekezéssel. A budapesti karácsonyi vásárokon ezért jelentek meg az útakadályok, de a korábbi évekhez képest idén "a terrorizmussal kapcsolatos biztonságpolitikai helyzet kicsit kedvezőbben alakul".

A Századvég által készített egyik friss kutatási jelentésből vett adatokkal alátámasztva Lakatos Tibor elmondta: egyre többen vannak azok, akik a saját lakóhelyükön biztonságban érzik magukat, erről a megkérdezettek több mint 90 százalékának volt kedvező véleménye. Hozzátette, hogy a nyáron emelkedett a zsebtolvajlások, strandi lopások száma a korábbi évekhez képest, akárcsak a vízi szabálysértések, vízi mentések száma, ezért ezek megelőzésére komolyabb figyelmet kell fordítani.