A Boeing még az idén forgalomba állítaná a 737 MAX-okat

Forrás: MTI

 2019. október 01. 19:46

A Boeing arra számít, hogy az engedély hamarosan meglesz, és az idei év negyedik negyedében ismét repülhetnek a 737 MAX-típusú gépek.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) ugyanakkor közleményben jelezte: a Boeing még mindig nem mutatta be a gépen végrehajtandó, a repülés engedélyezéséhez szükséges változtatások tervét. „Ebből következően még mindig nincs ütemtervünk a repülők ismételt forgalomba állításához” – fogalmazott a hatóság kommünikéje.

Egy Boeing 737 Max a párizsi légibemutatón 2017-ben

Fotó: Wikimedia Commons

A Boeing 737 MAX típusú gépeivel az elmúlt egy esztendőben két tragikus katasztrófa is történt: tavaly októberben az indonéz Lion Air légitársaság vadonatúj gépe Indonézia partjainál, az idén februárban pedig az Ethiopian Airlines gépe a felszállás után zuhant le. A két katasztrófa csaknem 350 halálos áldozatot követelt. Mindkét esetben kiderült, hogy a pilóták korábban jelezték, baj van a gépekkel, a Lion Air gépének szerintük nem is lett volna szabad felszállnia.

Az etiópiai katasztrófa után több légitársaság kivonta a forgalomból a vitatott repülőgép-típusokat, az FAA pedig megtiltotta a gépek üzemeltetését mindaddig, amíg a gyár nem korrigálta a típushibákat. Közben kiderült az is, hogy a Boeing vezetése már az indonéziai katasztrófa előtt tisztában volt a 737 MAX típusú gépek hibáival, de hallgatott róluk.

Dennis Muilenburg, a Boeing elnök-vezérigazgatója szerdán számol be a nyilvánosság előtt a gyár tervezett lépéseiről.