A bőséges hosszú hétvégék kedveztek a belföldi turizmusnak

Forrás: turizmus.com

 2016. április 10. 16:43

Újabb rekordévet vetít előre a Szallas.hu első negyedéves elemzése, miszerint a tavalyinál is nagyobb mértékben – mintegy 11,7%-kal – bővült a belföldi turizmus. Ebben fontos szerepük volt a hosszú hétvégének, melyeken a wellness-szállodák kerültek főszerepbe.

Tavalyhoz képest a SZÉP-kártya-költés is jelentősen emelkedett, míg a hazai úti célok közül Budapest, Eger és Gyula lépett a dobogóra.  
A foglalások átlagos hosszát tekintve a három éjszakára szóló belföldi pihenések ugrottak meg leginkább, közel másfélszeresére 2015 első negyedévéhez képest. „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szemben az előző évvel, 2016 első három hónapjában háromszor annyi volt a kikapcsolódással tölthető hosszú hétvégék száma” – magyarázta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A tél végi és kora tavaszi hidegek ellen az utazók közel fele a wellness-szállodák gőzfürdőibe menekült, melyeknek többnyire a 3-5 csillagos hotelek adtak otthont. A foglalások átlagértékét elemezve 20 százalékkal bővült a pihenésre és szállásra fordított összeg.


Már most felfutott a SZÉP-kártya
A turisztikai piac szereplői számára az év eddigi legtelítettebb napja március 12-ére esett, a négynapos szünetet rekordszámban nyitották a magyarok egy kiadós pihenéssel. Ennek is betudható, hogy az első negyedévben közel 80 százalékkal többen, ráadásul nagyobb értékben fizettek SZÉP-kártyával, mint tavaly. A következő időszakot tekintve a SZÉP-kártya-felhasználás tetőzni fog, hiszen május 31-éig válthatók be a 2014 során feltöltött összegek, ennek a juttatási formának az év minden időszakában meghatározó szerepe van a belföldi turizmusban. Eltörlése szinte biztosan megtorpanásra kényszerítené a szektor fejlődését.


A tél városai a határon innen és túl
Bár a települések toplistájának első két helyét idén is lefoglalta magának Budapest és Eger, mellettük csak a tavaly negyedik helyen álló Hajdúszoboszló tudta megőrizni pozícióját. Míg az előző évi harmadik helyezett Pécs, és a tőle nem sokkal lemaradó Debrecen is hátrébb csúszott a kedveltségi listán, addig Gyula a tavalyi kilencedikről a harmadik helyre ugrott idén. Hévíznek és Siófoknak is sikerült betörnie a 10 leglátogatottabb település közé. Az évnek ebben a szakaszában nem meglepő, hogy a fővárosi régió tör az élre a megyék rangsorában, ugyanis a vendégforgalom közel negyede is Pest megyében koncentrálódik, melyet Eger otthona, Heves megye követ. Miskolctapolca eddigi sikere fellendülést hozott a megyének is, így Borsod-Abaúj-Zemplén idén már a dobogó harmadik fokáról várja a további foglalásokat és látogatásokat.

Az elemzés alapján a határon túlra a síelés és városnézés szerelmesei indultak útnak leginkább. Szlovákia és Lengyelország síparadicsoma, Donovaly és Zakopane bizonyult a két legvonzóbb úti célnak, míg Krakkó és Prága magával ragadó szépsége és közelsége is nagy számban vonzotta a magyar utazókat.


A 10 legnépszerűbb hazai település az év első 3 hónapjában:
(Zárójelben a tavalyi év hasonló időszakának helyezései.)

1. Budapest (1.)

2. Eger (2.)

3. Gyula (9.)

4. Hajdúszoboszló (4.)

5. Hévíz (-)

6. Pécs (3.)

7. Szeged (6.)

8. Siófok (-)

9. Miskolctapolca (10.)

10. Debrecen (5.)



A 10 legnépszerűbb külföldi település az év első 3 hónapjában:

1. Donovaly (Szlovákia)

2. Zakopane (Lengyelország)

3. Krakkó (Lengyelország)

4. Prága (Csehország)

5. Liptószentmiklós (Szlovákia)

6. Pozsony (Szlovákia)

7. Szováta (Románia)

8. Bécs (Ausztria)

9. Zár (Szlovákia)

10. Kassa (Szlovákia)