A brit reptereken 2024-ben megszűnhet a folyadék- és laptopmizéria

Forrás: turizmus.com

 2022. november 25. 12:58

Az Egyesült Királyságban a csúcstechnológiás 3D-szkennereknek köszönhetően 2024 közepéig megszűnhetnek a kézipoggyászokban lévő folyadékokra és laptopokra vonatkozó biztonsági előírások – értesült a BBC.

A brit kormány eddig az időpontig új 3D-szkennereket állítana üzembe a repülőtereken, amelyekkel rendkívül tiszta képet lehet majd alkotni a táskák tartalmáról.

Az intézkedésnek köszönhetően az utazók korlátozás nélkül tarthatnak majd folyadékot a kézipoggyászukban, valamint magukkal vihetik a gépre a laptopjukat és a tabletjüket is. Az intézkedés a várakozások szerint érzékelhetően lerövidíti majd a beléptetési időt.

A repülőgéppel utazók 2006 novembere óta legfeljebb 100 milliliteres tartályban vihetnek fel magukkal folyadékot a fedélzetre. A tartályt egy legfeljebb egy liter űrtartalmú, átlátszó műanyag tasakba kell tenni, és külön fel kell mutatni az ellenőrzésnél.

Nagy-Britanniában 2024-ben új 3D-s szkennereket vetnek be a reptereken, amelyek az utazók életét is nagyban megkönnyítik majd

Fotó: 123rf.com

A 100 milliliteres szabályt azután hozták meg, miután sikerült olyan merényleteket meghiúsítani, amelyeket palackokba rejtett, folyékony halmazállapotú robbanóanyaggal követtek volna el terroristák.

A londoni Heathrow repülőtér tapasztalatai szerint a biztonsági ellenőrzésnél azok az utasok okozzák a legtöbb késlekedést, akik nem veszik ki a tiltott tárgyakat a kézitáskájukból vagy több folyadékot akarnak felvinni magukkal, mint megengedett.

A repülőtéren 2017-ben kezdődött a 3D-szkennerek tesztelése. A brit kormány eredeti tervei szerint 2022. december 1-jéig vezették volna be az eszközök alkalmazását, de a világjárvány miatt későbbre tolták a határidőt.