A britek leveszik az összes országot a vörös listáról

Forrás: MTI

 2021. december 14. 16:49

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról.

Jelenleg tizenegy afrikai ország - Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini - a korábbi Szváziföld -, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe - van a vörös listán. Ezeket az országokat London az omikron koronavírus-variáns felbukkanása után minősítette vörös kategóriásnak.

Sajid Javid egészségügyi miniszter az omikron vírusváltozat terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában mindazonáltal bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - az összes ország lekerül a vörös listáról.

Javid kijelentette: mivel Nagy-Britanniában is több ezer olyan koronavírus-fertőződést azonosítottak, amelyet az omikron variáns okozott, most már nem szükséges külföldi országokat a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategóriában tartani.

A brit egészségügyi miniszter beismerte: beutazási korlátozásokkal már nem lehet megakadályozni az omikron-variáns terjedését

Fotó: 123rf.com

A brit kormány által vörös kategóriásnak minősített országok listája az elmúlt hetekben gyakran módosult, és korábban is volt olyan időszak, amikor egyetlen ország sem szerepelt ezen a listán.

Október elején London még 54 országot tartott nyilván vörös kategóriásként, október 11-én azonban egyszerre 47 országot levett a vörös listáról, november 1-én pedig az utolsó hét ország is kikerült ebből a kategóriából.

A vörös kategória azonban nem szűnt meg: a brit közlekedési minisztérium akkori tájékoztatása szerint ha a közegészségügy védelme azt diktálja, a kormány kész újból országokat és térségeket felvenni erre a listára. Ez nemrégiben meg is történt, miután több afrikai országban azonosították a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó és az eddigi vizsgálatok alapján sokkal fertőzőképesebb omikron koronavírus-variánst. Ezeket az afrikai országokat veszi most le a brit kormány a vörös listáról, amely így ismét kiürül.

Sajid Javid azonban hangsúlyozta, hogy az angliai beutazás előtti, illetve az érkezés utáni koronavírus-teszt elvégzésének kötelme, amelyet a brit kormány átmeneti intézkedésként honosított meg az omikron felbukkanása után, egyelőre érvényben marad.