A British Airways is teszteli saját egészségügyi útlevelét

Forrás: turizmus.com

 2021. március 17. 16:09

Több légitársasághoz hasonlóan a British Airways is digitális egészségügyi útlevéllel egészítette ki a szolgáltatásait. Korábban – a VeriFLY-jal társulva – az amerikai és kanadai utasok, most pedig az Indiába utazók utazását teszik a lépéssel gördülékenyebbé.

Az Indiába utazó ügyfelek a légitársaság weboldalán keresztül feltölthetik negatív Covid-19 teszteredményeiket és utazási papírjaikat is a foglalásukhoz – jelentette be hétfőn a British Airways.

Az egészségügyi útlevél próbaüzeme az összes Londonból Indiába tartó járatra vonatkozik, és várhatóan felgyorsítja majd az ellenőrzési folyamatokat a repülőtéren, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy előre, online csekkoljanak be egy-egy járatra, egyből feltöltve egészségügyi dokumentumaikat is.

britishairways_123rf

A légitársaság járatain az USA után az Indiába tartó utasok próbálhatják majd ki a digitális egészségügyi dokumentációt

Fotó: 123rf.com

„A British Airwaysnél arra készülünk, hogy a következő hónapokban érdemben is visszatérhessünk a nemzetközi utazásokhoz” – nyilatkozta Sean Doyle, a British Airways vezérigazgatója. „Mindent megteszünk, hogy egyszerűbbé tegyük ügyfeleink számára az utazást, lehetővé téve számukra, hogy magabiztosan utazhassanak, és a lehető legjobb, zökkenőmentes utazási élményt élhessék át az új Covid-korszakban.”

Az utasoknak három nappal a tervezett indulást megelőzően kell feltölteniük a vonatkozó információkat és dokumentumokat a „Saját foglalásom” részbe, amelyet a vállalat hat órán belül ellenőriz és visszaigazol.

A British Airwaysnek nem ez az első lépése, hogy megkönnyítse a nemzetközi utazásokat a digitális egészségügyi útlevelekkel. Februárban kezdték meg együttműködésüket a VeriFLY mobilalkalmazással a Londonból az Egyesült Államokba tartó járatokon. Ezzel lehetővé tették az utasok számára, hogy előzetesen feltöltsék a koronavírussal kapcsolatos dokumentumaikat, így a reptéren gyorsabban, kijelölt check-in pultoknál jelentkezhettek be.

A programot azóta kiterjesztették az Egyesült Királyságból Kanadába tartó járatokra is, valamint az Egyesült Királyságba irányuló összes beutazó járatra.

A British Airwaysen kívül több másik légitársaság is használ már digitális egészségügyi útleveleket, akár a koronavírus tesztek, akár az oltások igazolására. Számos légitársaság a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) Travel Pass-át használja, többek között az Etihad Airways, az Emirates, az Air New Zealand és a Qantas. Az American Airlines a VeriFLY-jal áll partnerségben, de a CLEAR biztonsági cég és az IBM is kifejlesztette saját vakcinaútlevelét. Néhány napja arról is beszámoltunk, hogy már a fapados légitársaságoknál is megjelentek hasonló megoldások: a Ryanair piacra dobta a Covid-19 Travel Wallet nevű digitális pénztárcát”, amelybe az utasok feltölthetik a koronavírussal kapcsolatos dokumentumaikat, például a negatív PCR-teszteket, illetve az oltási igazolásokat.