A Budapest Airport is részt vesz a STARGATE fenntarthatósági projektben

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 21. 11:11

A Budapest Airport is tagja annak a konzorciumnak, amely STARGATE nevű fenntarthatósági projektje keretében közel 25 millió eurós támogatást nyert el az Európai Bizottságtól.

A projekt keretében a Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70%-át (1,07 millió eurót) az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja – tájékoztat róla a repülőtér.

A Budapest Airport fenntarthatósági törekvéseinek egyik legfontosabb alappillére a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos csökkentése, ennek elismeréseként már negyedik éve tudhatja magáénak az ACI karbonsemleges minősítését.

A budapesti repülőtér üzemeltetője ezért, céljaival összhangban, csatlakozott egy, a brüsszeli, az athéni és a toulouse-i repülőteret, illetve 18 egyéb, nem repülőtéri tagot magába foglaló konzorciumhoz, amely a légiközlekedési iparág fenntarthatóságának fejlesztését célzó, sikeres EU-s finanszírozási pályázatot nyújtott be. Több hónapnyi előkészítő munkát követően a konzorcium és az Európai Bizottság közötti szerződést 2021. szeptember 6-án aláírták.

A STARGATE-projekt keretében a reptér 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A fenti repülőtereket, illetve további vállalatokat, kormányzati szerveket, valamint kutatási és tudományos intézményeket tömörítő konzorcium STARGATE (SusTainable AiRports, the Green heArT of Europe – Fenntartható Repülőterek, Európa Zöld Szíve) elnevezésű projektjével pályázott az Európai Bizottság Horizon 2020 nevű pályázati keretprogramjában, és a 16 pályázó közül a nyertesek közé került.

A felhívásra konzorciumok nyújthatták be pályázataikat, hogy innovatív megoldásokkal járuljanak hozzá az Európai Bizottság Green Deal elnevezésű, hosszú távú, karbonsemlegességet célzó programjához, és ezáltal egy zöldebb Európához.

A STARGATE küldetése olyan innovatív megoldások kifejlesztése, tesztelése és megvalósítása, amelyek jelentősen fenntarthatóbbá teszik a repülőtéri ökoszisztémát. A mindennapi üzemelés szintjén, konkrét rövid- és középtávú zöld megoldásokat fog kínálni az európai repülőterek számára, intelligens, multimodális közlekedési csomópontokat hozva létre, példát mutatva más európai és Európán kívüli repülőtereknek – írják.

Ilyen zöld megoldás például egy olyan digitális iker technológia kifejlesztése, amely a repülőterek 3D-s lemodellezésével képes feltérképezni a működési folyamatokat. Ez alapján célkitűzéseket határoznak meg, melyek a „Bold 2050 Vision” nevet kapják.

Másik kiemelt megoldás a fenntartható repülőgép-üzemanyag (sustainable aviation fuel – SAF) létrehozása, amely megvalósításhoz gazdasági elemzéseket és üzleti modelleket dolgoznak ki, melyeket később személyre szabottan alakíthatnak a repülőterek a saját igényeikhez.

A további kezdeményezések közé tartozik egy felhőalapú, papírmentes légiáru-kezelési rendszer kifejlesztése és bevezetése, valamint egyéb fenntartható, elsősorban a terminált, az energiahatékonyságot és a forgalmi fejlesztéseket érintő projektek.

A STARGATE-projekthez való csatlakozás csak egy a számos erőfeszítés közül, amelyet a Budapest Airport a fenntartható jövő érdekében tesz.

A repülőtér-üzemeltető 2019-ben csatlakozott az ACI NetZero by 2050 kezdeményezéséhez, ám ennél ambiciózusabb célt tűzött ki maga elé: a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-nél sokkal hamarabb nullára kívánja csökkenteni, egy részletes, jelenleg kidolgozás alatt álló nettó zéró karbon ütemterv mentén.

Ennek érdekében egyre több új technológiai és energiahatékonysági megoldást alkalmaz, például modern szigetelési és fűtési rendszereket, LED-es világítást, napelemeket, valamint elektromos, illetve hibrid járműveket és földi kiszolgáló eszközöket.

Így a repülőtér-üzemeltetőnek tíz év alatt sikerült az egy utasra jutó szén-dioxid-kibocsátást a korábbi érték közel egyharmadára csökkentenie. A Budapest Airport nincs egyedül a környezettudatos működésben; Greenairport programjában már több mint 40, a repülőtéren működő szervezet vesz részt, amelyek közösen dolgoznak a repülőtér környezeti hatásainak csökkentésén. Ez már most fontos fókuszterület a Budapest Airport számára, és az elkövetkező évtizedben az is marad majd, ahogy a vállalat végighalad a nettó zéró kibocsátás felé vezető úton.