Utazási tanácsadóként is jól vizsgázott a ChatGPT, és csak néha töri a magyart

Forrás: turizmus.com

 2023. október 30. 16:59

A ChatGPT sok mindenre képes, de vajon használhatnánk-e utazási tanácsadóként, idegenvezetőként? A Kiwi.com letesztelte.

A Kiwi.com azt a kérdést tette fel a chatbotnak, hogy hová repülhetünk az őszi szünet alatt nagyon olcsón, és három pénztárcabarát programra is javaslatot kért tőle.

A beszélgetésen a ChatGPT majdnem minden területen jól szerepelt. Valóban találunk az általa ajánlott áron repülőjáratokat, és szinte az összes belépő árát is jól meghatározta, a megfogalmazás azonban lehetne magyarosabb.

Nézzük, mi volt az első kérdés: „Helló! Azt szeretném megtudni, hogy Magyarországról hová repülhetek el nagyon olcsón az őszi szünet (2023. október 28. és 2023. november 5. között) időszakában pár napra?"

A ChatGPT ajánlásában első helyen Páfosz szerepel, ahová 2 óra 45 perc alatt juthatunk el repülővel, és már 6000 Ft-nál olcsóbb jegyet is találhatunk. A második helyen szereplő Szófiába 1 óra 20 perc az út, míg a harmadik helyen szereplő Palermóba 2 órát venne igénybe a repülés. Ez utóbbi két helyre 7000 Ft alatti repülőjeggyel kalkulálhatnánk, ha nincs feladott csomagunk.

Páfoszra, Szófiába és Palermóba repítene minket a ChatGPT az őszi szünetben

Fotó: Kiwi.com

 

Ezután közelebbről is megvizsgálták a három legjobbnak vélt úti célt, a következőt kérték a ChatGPT-től: „Az első három helyen említett városokban ajánl kérlek három olyan helyet, programot, amelyet érdemes felkeresnem! Bónuszpont, ha nagyon olcsó, vagy ingyenes is akár. Ezeket a helyeket, programokat mutasd is be, kérlek, röviden!" Az eredmény pedig:

Páfosz, Ciprus

  • "Páfoszi Régészeti Park. Ez a helyszín az UNESCO világörökség része, és rengeteg ókori romot találhatsz itt, beleértve a híres mozaikokat, amelyek a római villákból származnak. A belépés díja felnőtteknek körülbelül 4,5 euró, de megéri a látványt."
  • "Aphrodité sziklája (Petra tou Romiou): A legenda szerint ez Aphrodité, a szerelem és a szépség istennőjének szülőhelye. A helyszín ingyenesen látogatható, és gyönyörű fotókat készíthetsz itt."
  • "Páfoszi kikötő és vár. A kikötő tele van éttermekkel és üzletekkel, és itt található a Páfoszi Vár is. A vár megmászása körülbelül 2,5 euró, és csodálatos kilátást nyújt a környékre."

 

Szófia, Bulgária

  • "Alexander Nevsky Katedrális: ez a hatalmas ortodox templom Szófia egyik legismertebb jelképe. A belépés ingyenes, de az ikonokat bemutató múzeumért fizetni kell."
  • "Vitosha-hegy: Ha szereted a természetet, egy kirándulás a Vitosha-hegyre tökéletes választás lehet. A hegy lábánál található Dragalevtsi kolostor is érdekes látnivaló. A túraútvonalak ingyenesen használhatók."
  • "Szófiai Történeti Múzeum: Fedezd fel Bulgária fővárosának gazdag történelmét ebben a múzeumban. A belépési díj felnőtteknek körölbelül 6 BGN (bulgár leva)."

 

Palermo, Olaszország

  • "Cappella Palatina. Ez a gyönyörű kápolna a Normann Palotában található, és lenyügőzű mozaikjaival híres. A belépési díj felnőtteknek körülbelül 12 euró."
  • "Marcató di Ballaró. Ez a hagyományos piac remek hely a helyi ételek kipróbálására és az olasz piaci hangulat megélésére. A piacra a belépés ingyenes."
  • "Catacombe dei Cappucini. Ez a katakomba több mint 8000 mumifikált testet rejt, és biztosan egyedülálló élményt nyújt. A belépési díj felnőtteknek körülbelül 4 euró."

 

„Úgy látjuk, hogy egyre bátrabban kérdezünk a ChatGPT-től akár az utazásaink tervezésekor is.  Nagyon örülünk, hogy a repülőjegyárak keresésében és összehasonlításában jól vizsgázott a rendszer, de mindenképp javasoljuk az árak ellenőrzését, ahogy például az ajánlott helyek esetében a nyitvatartást is a hivatalos weboldalakon" – osztotta meg a ChatGPT-s kísérlet eredményei kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős alelnöke.