A Colosseum ismét szórakoztatóközpont lesz?

Forrás: turizmus.com

 2017. október 09. 08:13

Kétezer évvel ezelőtt a római Colosseum az akkori világ vezető birodalmának szórakoztató helyszíne volt. Most egy vállalkozó arról álmodik, hogy a klasszikus aréna megújul, és a mai közönségnek nyújt, igaz, egészen másféle módon szórakoztató előadásokat.
A ma is lenyűgöző méretű Colosseumot évente több mint hatmillióan látogatják. Elgondolni is rémisztő, hogy itt valamikor gladiátorok harcoltak az életükért az oroszlánok és más vadon élő állatok ellen, a közönség szórakoztatására.

A felújítási tervek mögött egy kulturális projektekkel foglalkozó olasz cég áll, amely nagy ambícióval fogott hozzá a létesítmény arculatának jövőbeni megváltoztatására. Három évvel ezelőtt kezdték itt megszervezni az első klasszikus zenei koncerteket.

A szervezők most abban reménykednek, hogy rendszeres szórakoztató műsorok kapnak helyet a legendás arénában, és olyan nagy tömegeket vonzanak majd, mint a két ezer évvel ezelőtti viadalok, csak ma már, nem életre-halálra küzdenek majd egymással a fellépők.


De nemcsak tartalmi megújulásról van szó: az elmúlt 40 évben az aréna felső szintjeit lezárták. Öt éves, kiterjedt felújítás után hamarosan ismét megnyitják ezeket a szinteket a nyilvánosság előtt.

A javítások során számos új történelmi vonatkozást is feltártak a történészek, méghozzá a középkori időkből: az arénának – amelynek felső szintjeiről messzire ellátni – jelentős védelmi szerepe is volt a középkorban.