A Covid miatt gyengélkednek a világ legerősebb útlevelei

Forrás: turizmus.com

 2021. július 07. 16:09

A koronavírus és az azzal kapcsolatos korlátozások alaposan átrajzolták a világ legerősebb útleveleinek rangsorát.

A portfolio.hu a Bloomberg cikkét idézi, amely példaként hozza a britek, az amerikaiak és a japánok útleveleit. Ezek a világ legerősebbjei közé tartoznak, de a mostani, koronavírus miatti utazási korlátozások felülírják az eddigi szempontokat.

A Henley Passport Index friss adatai szerint a világ eddig legerősebb útlevelei is olyanok most, mint fejlődő országok útlevelei, köszönhetően annak, hogy egy sor országban van utazási korlátozás a koronavírus miatt.

Elméletben egy japán útlevéllel vízummentesen vagy megérkezéskor kapott vízummal lehetne beutazni 193 országba, ezzel pedig ez a legerősebb útlevél a világon, a gyakorlatban azonban jelenleg csak 75 országba enged belépést a koronavírus miatti korlátozások következtében.

A koronavírus miatti utazási korlátozások miatt jóval kevesebb országba biztosítanak belépést az útlevelek

Fotó: 123rf.com

A szingapúri útlevél a második legerősebb a sorban, de míg korábban 192 országba biztosított belépést, most csak 70-be. Ami nagyjából ugyanolyan, mintha egy dominikai köztársasági útlevele lenne valakinek.

Még az olyan országok útlevelei is visszaestek, ahol egyébként jól halad az oltás: az Egyesült Királyság és az USA elméletben az ötödik helyet foglalják el az indexben, de az előbbi útlevele nagyjából egy ugandai, utóbbié egy ruandai útlevél erősségével ér most fel.

A japán és a szingapúri útlevélnél valamivel gyengébb német útlevél jelenleg 81, a francia 82, az ausztrál pedig 84 országba biztosít belépést a Bloomberg listája szerint.