A csíksomlyói búcsú turisztikai vizsgálata

Forrás: turizmus.com

 2017. február 21. 21:07

Évente több százezren érkeznek a csíksomlyói búcsúra, mely az elmúlt 25 év során a magyar nemzet legfontosabb, legismertebb zarándokhelyévé vált. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a búcsú látogatótipológiáját és a turizmusra gyakorolt hatását mutatja be jelentésében.

A Tőzsér Anett vezetésével zajlott kutatás alapvetően a csíksomlyói búcsú látogatótipológiáját vizsgálta. A vallási turizmusra és a zarándoklatokra vonatkozóan elvégzett szakirodalmi vizsgálat mellett egy online kérdőíves vizsgálat adott betekintést abba, hogy a csíksomlyói búcsú látogatói miért indulnak útnak, hogyan teszik meg ezt a nagy távolságot, mennyi időt töltenek ott és az ünnepi mise mellett még mi iránt érdeklődnek.

A kutatás vizsgálta továbbá, hogy a búcsúnak mely részei voltak a legvonzóbbak és a látogatók milyen szolgáltatásokat hiányolnak a búcsú idején, vagy ahhoz kapcsolódóan. A primer kutatás kiterjedt annak a vizsgálatára is, hogy akik még nem jártak a településen, vagy nem pünkösd ünnepén, hogyan látják, vélekednek a csíksomlyói búcsúról.

A kutatási jelentés innen tölthető le.