A dugók elől a magasba költözik a párizsi közlekedés

Forrás: turizmus.com

 2022. március 24. 17:54

Párizs két innovatív közlekedési eszközzel száll harcba a közlekedési dugókkal.

Párizsban még tavasszal megkezdik annak a városi kötélpályának az építését, amely jelentősen tehermentesíti majd a tömegközlekedést.

A francia fővárosra igencsak jellemzőek a dugók és a közlekedési káosz, ezt enyhítenék az új kötélpályával – írja a reisereporter.de.

A Câble 1 (C1) a Párizstól délkeletre fekvő elővárosi településeket fogja összekötni a párizsi metróval.

A négy és fél kilométer hosszú utat a helyi közlekedési hatóság, az Île-de-France Mobilités szerint csúcsidőben is 17 perc alatt fogják megtenni a kötélpálya tízüléses kabinjaiban utazók. Ez kevesebb mint a fele annak az időnek, amelyre az autóbusznak szüksége van az út megtételéhez. A kötélpálya naponta 11 ezer utast tud majd szállítani.

Öt megálló lesz: a Temps Durables és az Emile Combes Limeil-Brévannes-ban, az Emile Zola nevét viselő megálló Valentonban, a Bois Matar Villeneuve-Saint-Georges-ban, és a végállomás, Pointe du Lac Créteilben. Az egy emelet magas megállók teljesen akadálymentesek lesznek.

A kötélpálya 2025-re készülhet el és előreláthatólag 132 millió euróba kerül majd.

A kötélpálya naponta 11 ezer utast tud majd szállítani

Fotó: Île-de-France Mobilités/Facebook

Párizs nem az egyetlen európai nagyváros, amely kötélpályarendszert épít. Tavaly Amszterdamban is döntés született egy 1,5 kilométer hosszú pályáról, amely ugyancsak 2025-re épül ki, és az IJ folyón át az Amsterdam-West és Amsterdam-Noord városrészeket köti majd össze.

Londonban 2012-ben, Boris Johnson polgármestersége idején adták át a Temze felett átívelő kötélpályát. De több német város vezetése is gondolkodik azon, hogy kötélpályával bővítse ki a helyi közlekedést.

 

Légitaxi az olimpia alatt

A két év múlva Párizsban megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok idejére légitaxik is közlekednének a francia fővárosban, a járművek tesztelését most kezdték meg.

A taxik többek között a repülőtereket és a sportlétesítményeket köthetnék össze egymással – értesült az aero.de. A sportközpontok elérhetőségének megoldása ugyanis sok fejtörést okoz a szervezőknek, mivel a városban már nagyrendezvények nélkül is gyakoriak a dugók. A próbaüzemhez, valamint az utasok szállításához mindenesetre még engedélyekre van szükség.

A légitaxikat ugyanaz a német startup, a Volocopter szállítaná, amelynek járművei Szingapúrban is közlekednek majd.