A Dunán úszó Citadellán osztrák látnivalókkal ismerkedtek a MUISZ tagjai

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. március 23. 17:48

A Duna Cruises első budapesti sétahajójára invitálta tagjait kedden a MUISZ; az utazási irodások nemcsak első kézből próbálhatták ki az új szolgáltatást, hanem az Österreich Werbung idei fókusztermékeiről is hallhattak a fedélzeten.

A telt házas rendezvény résztvevőit elsőként Molnár Judit, a MUISZ elnöke köszöntette, aki a szövetség küldetésének nevezte olyan rendezvények szervezését, amelyek hozzájárulnak a tagság ismereteinek szélesítéséhez. Ebbe a sorba illeszkedik a budapesti sétahajózás piacán új szereplőként megjelent Citadella hajó bemutatása is.

Az újratalálkozás örömének kifejezése mellett azonban Molnár Judit az utazási irodákat – a Covid után – újonnan sújtó aktuális kihívásokra is kitért, mint az orosz–ukrán konfliktus vagy a forint gyengülése. A beutaztatásban már tapasztalható lemondások mellett külön felhívta a figyelmet a háború további lehetséges gazdasági hatásaira az utazási piacon. Az idehaza bevezetett üzemanyagárstop – ellentétben a közösségi közlekedéssel – nem érinti a turistabuszokat, aminek pedig az utazási szolgáltatások drágulása lehet a következménye. „A szolgáltatók rákényszerülhetnek az áremelésre, mert a magas üzemanyagárak mellett drágul az alkatrész, a szerviz, és a munkaerő költsége is emelkedik"– sorolta.Szavai szerint a jelenlegi válság is igazolja a mondást, hogy a turizmus a béke iparága, ha bármi történik, az azonnal kihat az utazási kedvre, de amilyen sérülékeny ez a szektor, éppen olyan gyorsan képes regenerálódni is – adott bizakodásának hangot az elnök, hogy a háborús válság nem húzódik el.

 

Citadella a Dunán

A Dunai Sétahajózási Kft. idén januárban indította el első budapesti sétahajóját, a Citadellát, amely eredetileg német vizeken szolgált. A teljes körűen felújított, 120 személyes hajó különlegessége, hogy fedélzetéről 2 és 4 személyes, szövetkanapékkal ellátott boxokból élvezhető a dunai panoráma. A Citadella jelenleg nem alkalmas arra, hogy étkezést kínáljanak rajta az utasoknak, de mint Bíró István, a Balatoni és Dunai Sétahajózás üzemeltetési igazgatója beszámolt róla az utazási irodáknak, dolgoznak rajta, hogy minél hamarabb el tudják indítani a cateringet, mert tapasztalataik szerint az étkezéssel egybekötött hajózásra nagyobb igény van a piacon, mint a szimpla sétahajózásra.

Utazási irodások a Citadella sétahajón

Fotó: turizmus.com

A Citadellán nincs audio guide, ellenben első osztályú szolgáltatás nyújtására törekszenek a fedélzeten. „Szeretnénk magát az utazás élményét is széppé tenni, a város panorámája csodás, de nem mindegy, hogy miből nézzük és hogyan szolgálták ki a vendéget – fogalmazott. Mint megtudtuk, minden italt frissen készítenek, bár nagy kihívás, hogy az egy órás sétahajózás ideje alatt gyorsan ki tudják szolgálni a vendégeket. A társaság hisz abban, hogy nemcsak a külföldi turistákat, hanem a magyarokat is meg tudják szólítani.Duna Cruises brandnév alatt jövő márciusig még további két, 400 fős hajót bocsátanak vízre Budapesten, a jelenleg felújítás alatt álló Vezér és Vén Duna már kifejezetten étterem- és vacsorahajók lesznek. Folyamatban van a kikötőfejlesztésük is, amelynek eredményeket a Március 15-e téren található 10-es dockot úgy alakítják át, hogy látványában a reformkort idézze majd meg.

 

Az őserdőtől a sáfrányig

A Österreich Werbung munkatársa, Kocsis Krisztina egy interaktív prezentáció keretébe mutatta be azt a négy tematikát, amelyre az osztrák turizmus idén fókuszál. Ezek a mozgás, a pihenés, a kultúra és a gasztronómia. A résztvevők az okostelefonjaik segítségével csatlakozhattak a prezentációhoz, nézhették meg a négy témához kapcsolódó képeket és válaszolhattak az azokkal kapcsolatban feltett kérdésekre.

Kocsis Krisztina interaktív prezentációt tartott Ausztria idei fókusztermékeiről

Fotó: turizmus.com

Számos érdekesség hangzott el, így például az Ausztria legnagyobb vízeséseként számon tartott, gyönyörű Krimmli vízesésekről megtudtuk, hogy a levegőbe kerülő vízpermet nagyon jó immunerősítő, és gyógyító hatással bír a légúti betegségekre, a Salzkammerguti hosszútávú, 350 km hosszú túraútvonal 35 tavat köt össze, az Alsó-Ausztriában található Dürrensteini vadon pedig Közép-Európai egyik utolsó őserdejének számít és bükköse a világörökség része. A gasztronómia kedvelői számára érdekes információ, hogy a Schmetterlingshof biogazdái tönkönyrizst is készítenek, az egyik legértékesebb fűszert, a sáfrányt pedig több tartományban is termesztik.

A Österreich Werbung idén is szervez szakmai találkozót a magyar utazási szakma számára, április 7-én a Budapest Marriott Hotelbe várják workshopra a kollégákat.

 

MUISZ-közgyűlés április 11-én

A MUISZ folytatja saját szervezésű rendezvényeit. Április 5-én a repülőjegy-értékesítőket várják workshopra, április 11-én a Magyar Zene Házában tartják a szövetség tavaszi közgyűlését, április 28-án pedig a szentendrei Skanzenben az újonnan nyíló erdélyi tájegységgel ismerkedhetnek meg az utazási irodások.