A duty free-ben vásárolt ital súlytöbblete miatt büntetett a Norwegian

Forrás: turizmus.com

 2019. július 11. 16:55

Az oslói és a stockholmi nemzetközi reptéren a Norwegian beszámítja a kézipoggyászok limitált kilogrammjaiba a reptéren vásárolt holmik súlyát. Az intézkedés nagy változást hozhat a duty free üzletek forgalmában.

Az intézkedésnek sem a reptéri üzletek, sem az utasok nem örülnek, ráadásul a beszállás előtt újra mérik a súlyt, ami nem kis idő. Ez meglepte a népszerű légitársaság utasait, mint ahogyan a mostanában bevezetett szigorú kézipoggyász-ellenőrzés is.

Az alltomresor.se részletesen ismerteti egy norvég pár esetét, ami Oslo repülőterén történt. Roger és barátnője, Katty Vargas Norvégiából Nizzába repülnek. A repülőtéren Roger a vámmentes üzletben két doboz cigarettát és egy üveg konyakot vásárolt. Aztán meglepődött, amikor a vásárlás után, a beszállásnál újból lemérték a kézipoggyászukat, melyek súlya mindkettőjük esetében meghaladta a 10 kilót.

Népszerűtlen intézkedést hozott a légitársaság

Fotó: norwegian.com

Közölték velük, hogy kis bőröndjeiket fel kell adniuk a repülőgép rakományterébe, és 750 norvég koronát kell pluszban fizetniük. Roger bónuszpontokkal akart fizetni, de mivel ezt csak az indulási csarnokban lehet megoldani, erre már nem volt elég idő. A pár felháborodott  a büntetés emiatt, hiszen  állítólag nem tájékoztatták őket előre az új szabályról.

Ha a reptéri vásárlások során vett termékek súlya hozzáadódik a 10 kilogrammot nem meghaladó kézipoggyászéhoz, akkor az adómentesen vásárolt holmikból fakadó nyereség gyorsan eltűnik, mivel a túlsúlyért külön kell fizetni, és nem is keveset.

Andreas Hjörnholm, a Norwegian sajtófőnöke megerősítette a történteket, és hangsúlyozta: a norvégiai, illetve a svédországi reptereken kiemelt figyelmet fordítanak a kézipoggyászokra, szavai szerint azért, hogy a gépek pontosan induljanak. Majd hozzátette: sajnos egyre növekvő gond, hogy az utazóknak túl sok a kézipoggyásza. Minél több a fedélzetre felvitt csomag, annál nagyobb a késedelem kockázata.

Arról nem szól az alltomresor.se cikke, hogy a kapuk előtti súlyellenőrzés is lassíthatja az indulást, nem beszélve arról, mit szólnak a reptéri üzletek üzemeltetői az esetleges forgalomkieséshez.

A Norwegien korábban kénytelen volt engedni a légiutas-kísérők sminkelésére vonatkozó szabályozásából.