A duty free shopok jövője

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2015. július 02. 11:56

Vásárlás, szórakozás, evés-ivás, pihenés a nap 24 órájában, a hét minden napján – a világ nagy repülőterei, illetve azok duty vagy free shopjai, mára a világ legnagyobb bevásárló központjaivá váltak.

A világ első ilyen üzlete az írországi Shannon repülőterén nyílt meg, 1947-ben. Az írek találmánya bombasikernek bizonyult. Az idén – bár nem kerek az évforduló – külön megemlékezést és kiállítást szerveznek, megemlékezve azokról a híres utasokról, akik az elmúlt évtizedekben itt vásároltak.

Az írek ajánlanak egy újkori – ugyancsak forgalomnövelő - ötletet is. A jelszó: vásárolj itthon, mielőtt elrepülsz – és mi megőrizzük neked, míg hazatérsz!

Ami a duty free shopok világtrendjét illeti, már nem az árról van szó, hanem arról, hogy a gyakran utazó jet setet, vagy a „hétköznapi" turistákat elérje a világmárkák legfrissebb kínálata. A világ egyik legjobban fejlődő repülőterét, a dohai Hamad International Airportot - amelynek nagy az átszálló forgalma – a kozmetikai és ruházati márkák a legfontosabb piacok egyikének tartják. Itt lehet megtapasztalni, mire lesznek majd vevők a nők a „földi" áruházakban és kipróbáltatni újdonságokat. Egyes duty free shopok számára kifejezetten limitált „légi" szériákat gyártatnak a világcégek- enged bepillantást a globális kereskedelembe az egyik francia divatlap.

A dubai repülőtér üzletei évi 1,8 milliárd dolláros éves forgalmat bonyolítanak le, jelenleg ez a csúcs, de Doha is hamarosan felzárkózik. Az üzlethelyiségekért, akármennyibe is kerülnek, nagy harc folyik. Olykor még a vendéglőkkel, éttermekkel is harcban állnak az üzletbérlők. A terminálok közötti vonatok és mozgójárdák kifejezetten hasznosak, mert több idő marad böngészni.

(Fotó: www.passangerterminaltoday.com)