A fenntarthatóság útján a Prágai Kongresszusi Központ

Forrás: eTurbo News

 2017. augusztus 03. 12:20

Az épületet a cseh társadalom egy energiazabáló órásként könyvelte el, ez azonban nem igaz – hangsúlyozzák az üzemeltetők. A fenntartható fejlesztések és az energiagazdálkodás első számú szempont a jelenlegi központ életében.

A technológiai háttér átfogó átalakítása idén nyáron fejeződött be. „Az már tisztán látható, hogy a tervezett évi 21,9 millió koronás (kb. 241 millió forintos) megtakarítás, mely 30 százaléka a 2013-as év teljes energiaköltségének, sikerrel járt. A 126 millió koronás (1,386 milliárd forintos) befektetés ezáltal a tervezettnél hamarabb térülhet meg”– mondta el Luděk Bednář technikai igazgató. Az átalakítás a fűtési-, hűtési rendszereket, a szellőzést és az épületvilágítást érintette.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kivitelező cég az energiatakarékos lépések mellett bemutatott egy energiagazdálkodási tervet, hogy a legalacsonyabb energiafelhasználás mellett biztosítsa a kényelmes környezetet minden teremben, irodában és folyosón. Az intelligens vezérlőrendszer például az időjárásnak, a helyszínek földrajzi elhelyezkedésének, a szobában tartózkodó személyek számának és a levegő széndioxid koncentrátumának figyelembe vételével szabályozza a szellőzés, a hűtőberendezések és a fűtésforrások teljesítményét.

Prágai Kongresszusi Központ

Fotó: prague.eu

Abban az esetben például, ha egy látogató belép az egyik irodába, a levegő hőmérséklete lényegesen megnövekszik, ezáltal a fűtési igény csökken. A rendszer ezt érzékeli, eszerint alakítja a légbefúvást.

A légkondicionáló rendszer pedig amellett, hogy lehűti a levegőt és szintén figyelembe veszi a fenti tényezőket, garantáltan friss és tiszta levegőt juttat az épületbe, ugyanis a benne található szűrők segítségével megtisztítja azt a portól, pollentől és egyéb allergénektől.

Az épületben található összes fényforrást LED-esre cserélték. Az alagsorban például alapesetben halvány biztonsági fény világít, mely mozgás esetén erősödik fel.

 

Kapcsolódó cikkek