A forgalom korlátozásával csökkentik a zajterhelést Schipholon

Forrás: turizmus.com

 2023. március 01. 15:54

A holland kormány a forgalom korlátozásával akarja elérni a zajterhelés csökkentését a Schiphol repülőtéren.

A zajterhelés csökkentése érdekében évi 460 ezer fel- és leszállásra korlátozzák a Schiphol repülőtér forgalmát – írja az aero.de.

A zajterhelés állandó téma az amszterdami repülőtéren. A holland kormány még a tavalyi év első felében úgy döntött, hogy a környéken lakók védelme érdekében évi legfeljebb 440 ezer fel- és leszállást engedélyez 2023 novemberétől. Ez az érték 11 százalékkal lett volna kevesebb a 2019. évi forgalomnál. A 460 ezres szám tehát már egy kompromisszum, amit azonban a holland kormány csak „szükséges közbenső lépésnek” tekint.

A repülőtér üzemeltetője ezzel szemben úgy véli, hogy ennél lejjebb aligha lehet vinni a határértéket. Nyilatkozatuk szerint „Schiphol a világgal köti össze Hollandiát”, ami „hihetetlenül sokat jelent” az ország gazdasága szempontjából.

A 440 ezres felső határ megmaradása esetén az amszterdami repülőtér fő használójának, a KLM légitársaságnak 30 útvonalat kellett volna feladnia.

Limitálják a fel- és leszállások számát az amszterdami reptéren

Fotó: iropa/123rf.com

Schiphol hosszú távon nem tartja elfogadhatónak a korlátozást, sőt a repülőtér működési kereteinek újraszabályozását szorgalmazza egy új közlekedési szabályrendszer életbe léptetésével, ami „szigorú környezetvédelmi határértékek” betartása mellett, csendes és hatékony repülőgépekkel már 2025-től lehetővé tenné a növekedést.

A repülőtér amiatt aggódik, hogy a konkurens gyűjtő-elosztó pontok –  London-Heathrow, Párizs-Charles de Gaulle és Frankfurt – elszippantják Amszterdamtól az utasokat.

Schipholon tavaly 397 646 fel- és leszállást hajtottak végre, az utasok száma pedig figyelemreméltóan sok, 52,5 millió volt, azonban a földi kiszolgáló személyzet hiánya miatt a repülőtérnek magának kellett napi forgalmi limiteket bevezetnie.