A forgalom újraindulására készülnek Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2020. április 29. 17:44

A járvány miatt szinte teljesen leállt légi közlekedés Európa-szerte kezd éledezni; a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma is lassan és fokozatosan újraindul. Ezért a repülőtér újabb biztonsági intézkedéseket vezetett be.

A Budapest Airport folyamatos és fokozott intézkedésekkel biztosítja az utasok és a személyzet egészségének védelmét, egyúttal arra kéri az utasokat, hogy a biztonságos utazás érdekében az új repülőtéri protokoll és az általános előírások betartásával segítsék a saját és mások egészségének megőrzését – olvasható közleményükben.

A márciusi csökkenő, majd az áprilisban szinte teljesen leálló utasforgalom során a Budapest Airport a repülőtér minden, utasmozgás által érintett területét fertőtlenítette. Az utasbiztonsági folyosókat a repülőtér kényszerhelyzeti készültségének munkatársai naponta egyszer speciális eljárással, folyamatosan fertőtlenítik. Az üzemeltető a repülőtér teljes területén fertőtlenítő „nagytakarítást” végzett, és a fokozott fertőtlenítő takarítás jelenleg is folyamatosan zajlik. Emellett a repülőtéri szolgálatok irodái, pihenői és egyéb tartózkodó helyiségei is folyamatos és rendszeres fertőtlenítő takarításon esnek át.

A kézfertőtlenítők mindenhol megtalálhatók

Fotó:bud.hu

A Budapest Airport az alábbi intézkedésekkel továbbra is folyamatosan biztosítja az utasok és a személyzet védelmét:

• Fokozott és folyamatos fertőtlenítő takarítás, a terminál szellőzőrendszerét is beleértve.

• Kézfertőtlenítők kihelyezése, az automata kézfertőtlenítők számának további növelése.

• Aktív sorkezelés (pl. a jegykezelésnél, az utasbiztonsági ellenőrzésnél, a beszállításnál és az útlevél-ellenőrzésnél), illetve padlómatricák és tiltó matricák kihelyezése a SkyCourt minden második ülőhelyére, az utasok közötti megfelelő távolság megtartásának elősegítésére és biztosítására.

•  A személyzet azon tagjai számára, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot – például a terminál információs és az utasbiztonsági ellenőr munkatársak esetében – a Budapest Airport kötelezővé teszi a maszk viselését.

•  A terminálokon továbbra is információs táblák és szórólapok tájékoztatnak a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról.

Várakozáskor fontos a megfelelő távolság betartása is a többi utastárstól

Fotó: bud.hu

A Budapest Airport ezért arra kéri minden utasát, hogy a saját és mások egészsége érdekében kísérő (elköszönők vagy várakozók) nélkül lépjen be a repülőtérre, minimalizálva ezzel az egyidejűleg a létesítményben, illetve annak környékén tartózkodók számát, és biztosítva az egymástól számított megfelelő távolság megtartását. Fontos, hogy minden utas ügyeljen az egymástól számított 1,5 méteres távolság betartására, lehetőleg használjon maszkot, és vegye igénybe a kihelyezett kézfertőtlenítőket.

Kéri továbbá utasait, hogy a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében az online utasfelvételt részesítsék előnyben, valamint amelyik járatnál elérhető, használják az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert is.

A bizakodás ellenére a válságból való nagyon lassú kilábalásra számít a repülőtér vezetése, ezt jelzi, hogy a minap drasztikus létszámleépítést jelentettek be.