A görögöknél is büntetik az alaptalan panasztételt

Forrás: Travel Weekly

 2017. június 30. 12:01

Görögország is felkerült arra az egyre növekvő listára, amelyet Nagy-Britannia állított fel azokról az országokról, ahol bűncselekménynek számít, ha a turisták hamisan állítják utazásuk során, hogy megbetegedtek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk,  az ABTA (Association of British Travel Agents) több turisztikai céggel és képviselettel közösen elindította „Stop Sickness Scams” kampányát, amely a brit utazók hamis panaszainak kíván megálljt parancsolni, még a főszezon előtt.

A napokban Bulgária és Törökország került fel a listára, Spanyolország és Portugália mellé, amelyeket áprilisban és májusban emeltek ki – értesült a Travel Weekly.

Görögország abból az apropóból került most a fókuszba, hogy elindította „Stop Sickness Scams", azaz „Hagyd abba a betegségcsalásokat" kampányát, amely a turisztikai szektor szereplőinek támogatásával indult, hogy lobbizzanak a témában a parlamenti képviselőknél.

A kezdeményezés támogatói között ott vannak a desztinációk képviselőin felül Nagy-Britannia legnagyobb utazási vállalatai, mint a Thomas Cook, a Tui, a Monarch és a Jet2holidays.

A Travel Weekly a kezdeményezés támogatására szólította fel az iparágat. A cél, hogy megtisztítsák a piacot a tömeges csalásoktól, amelyekkel az említett országokban találkoztak, és amely során a turisták nem létező gyomorfertőzések és megbetegedések miatt tesznek panaszt és nyújtanak be követeléseket.

Görögországgal kapcsolatosan az utazási tanácsok között mostantól szerepel, hogy csak az tegyen panaszt és nyújtson be követelést ilyen okokból, akinek a panasza megalapozott és valós, mert a hamis, alaptalan panaszok bírósági eljárást vonhatnak maguk után Nagy-Britanniában és Görögországban.

A turisztikai iparnak közel 10 millió fontjába kerültek eddig a hamis vádak, ez pedig áremelkedést vagy a brit utazóközönség választási lehetőségének csökkenését eredményezheti.

Spanyol és török szállodák például az all inclusive ajánlatok megszüntetését tervezik a brit turistáknak szóló kínálatukból. Ennek oka, hogy a felmérések szerint a feljegyzett panaszok száma – míg a legtöbb küldőország esetében stagnál – az Egyesült Királyságból érkezőknél folyamatosan emelkedik.

2013 óta több mint 500 százalékkal növekedett irányukba a kompenzációk száma, mely évente több tízezernyi panaszt jelent.