A gótika, Szent Borbála és a szlovák sörök nyomában

Forrás: turizmus.com

 2015. március 02. 11:20

Ebben az évben különleges tematikus útjaira szeretné felhívni a turisták figyelmét Szlovákia, amely hagyományosan nagy erőkkel vonult fel az Utazás kiállításon.

František Palko, a turizmusért felelős szlovák államtitkár a kiállítás keretében tartott sajtótájékoztatón a modern, de hagyományait őrző Szlovákiát ezúttal különösen a fiatalok figyelmébe ajánlotta. Mint elmondta: az ország területének 40 százalékát erdő borítja, 9 nemzeti park és 14 természetvédelmi terület vár felfedezésre. Összesen 14 ezer kilométer jelzett turistautat és 10 ezer kilométer kijelölt kerékpárutat kínálnak a túrázóknak.

A Szlovák Paradicsom idei új terméke a desztinációs kedvezménykártya, amely számos kirándulóhelyen és attrakciónál jogosít engedményekre.

 

Szlovákia idei marketingkommunikációjában a tematikus utakra fókuszál, amelyek nagy változatosságban találhatók meg az országban – mondta el Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviseletvezetője.
Közülük is kiemelkedik az elsőként létesített Gótikus út, amely 276 km hosszan, 24 községet és 9 várost érintve, a Szepesség és Gömör kincseit mutatja be. A lőcsei Szent Jakab-templom gótikus oltára húsvéttól ismét teljes szépségében lesz látható, a betléri Andrássy-kastélyban pedig a főszezonra nagyszabású kiállítás nyílik Őfelsége a királyné – Erzsébet királyné történelmünkben és képzeletünkben címmel. A június 4-től szeptember végéig látogatható Sissi-kiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik, többek között esti kastélylátogatások audenciával a királynénál.

 

Betlért érinti egy másik kulturális körút, a Vas útja is, amely áthalad Kassán, Rozsnyón, Dobsinán, Selmecbányán és Körmöcbányán is. A Szlovák zsidó kulturális örökség útja elnyerte az Európa Tanács nagy kulturális útvonala besorolást. De különleges élményekkel gazdagodik az is, aki végigjárja a Fatemplomnéző körutat a szlovákiai Kárpátokban, vagy a főnemesi Pálffy család történelmét bemutató Via Pálffyt, míg a Besztercebányáról induló, 144 km hosszú Szent Borbála-út és a sörgyártás folyamatába betekintő sörutak az újdonságok közé tartoznak.

A tapasztalatok szerint egyre több magyar utazik Szlovákiába egy-egy konkrét eseményre. Idén sem fogja nélkülözni a kísértetiességet és a humort a Nemzetközi Szellem és Kísértet Fesztivál Bajmóc várában május első két hetében. Kassán, június közepén a látványos Hőlégballon Fiesta, Pozsonyban pedig júniusban a kézműves termékeket felvonultató Farm Fest és a Koronázási Ünnepi Játékok fokozzák az utazás élményét.

Az odajutást megkönnyíti, hogy Szlovákia területén az EU tagországaiból érkező gyerekek és diákok, valamint a 62 év felettiek számára ingyenes a vasúti közlekedés, Budapestről a Magas-Tátrába pedig kedvezményes kirándulójeggyel lehet utazni.