A harmadik oltás megoldás lehet az utazási korlátozásokra is

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. július 27. 15:27

Hivatalos levélben fordult az Európai Bizottsághoz Ujhelyi István EP-képviselő annak érdekében, hogy azok a keleti vakcinával oltott magyar állampolgárok, akik harmadik oltásnak európai engedéllyel rendelkező vakcinát kapnak, automatikusan hozzájuthassanak az unió digitális Covid-igazolványához.

A szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a Facebook-oldalán közvetített keddi online sajtótájékoztatón közölte, azt várja el a magyar kormánytól is, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket" az unióban, hogy az érintett magyarok is bekerülhessenek az egységes európai Covid-igazolvány rendszerébe.

Emlékeztetett arra, jelenleg akiket a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik vakcinával oltottak be, azoknak nem mindenhol fogadják el automatikusan az oltási igazolásait, így csak jelentős nehézségek, illetve költségek árán tudnak külföldre utazni tanulás, munkavállalás vagy épp kikapcsolódás céljából.

Két keleti vakcina után egy uniós oltóanyag megoldás lehet a magyar utazókat érintő korlátozásokra

Fotó: 123rf.com

Hozzátette: január óta rendszeresen figyelmeztette a kormányt arra, hogy az európai uniós Covid-igazolványhoz nem fogják elfogadni azokat a vakcinákat, amelyeket nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett, a magyar kormány mégsem gyakorolt nyomást az érintett orosz és kínai gyártóra annak érdekében, hogy mielőbb beadja engedélykérelmét és a vonatkozó, teljes dokumentációt az EMA-nak.

Ujhelyi István közölte: helyesli, hogy a kormány, engedve a nyomásnak, augusztustól lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét. Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy azok, akik eddig keleti oltás kaptak, most az EMA által engedélyezett vakcinával oltassák be magukat – tette hozzá.