A havannai kormány fontolóra veszi a kubaiak külföldi utazását

 2011. május 09. 22:44

Öt évtized elteltével külföldi turistautakra kaphatnak esetleg engedélyt a kubaiak egy reformcsomag értelmében, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Havannában.  A 313 intézkedésből álló csomag a kommunista párt áprilisi kongresszusán született meg "irányvonalak" formájában egy zárt tanácskozáson, és ezeknek a véglegesített változata jelent most meg.

Az egyik pont értelmében a kormány "intézkedéseket fog tanulmányozni, amelyek majd lehetővé teszik a kubaiak külföldi utazását turistaként". A nagyon várt újítások között van az ingatlanok és gépkocsik adásvételének az engedélyezése is.
Gyakorlati útmutatást adó részletek egyelőre nincsenek, mert a reformcsomagot még törvények formájába kell önteni, de magának a lehetőségnek a számba vétele is komoly újdonság Raúl Castro elnök gazdasági reformjai között. A kiutazás lehetősége a kubai átlagemberek egyik legfontosabb követelése. Hivatalosan nem tilos, de a korlátozások számosak, ezért kevés embernek sikerül. Ők főként nyugdíjasok, akik a külföldön élő családtagokat látogathatják meg azok költségén.
A reformok a nagyon rossz hatékonysággal működő kubai gazdaság felélénkítését, és az állami kiadások csökkentését célozzák. Lehetőséget adnak a magánipari, illetve kiskereskedelmi tevékenységre, ugyanakkor egymillió állami alkalmazott elbocsátását is kilátásba helyezték.