A Heathrow kénytelen ismét csökkenteni az utasdíjakat

Forrás: turizmus.com

 2023. március 08. 13:23

A Polgári Repülési Hatóság (Civial Aviation Authority - CAA) megerősítette az úgynevezett H7-es megállapodással kapcsolatos végleges döntését, amely a légitársaságok által a repülőtér használatáért fizetett utasdíjak éves felső határát szabja meg 2026 végéig.

A Heathrow repülőteret ismét felszólították, hogy csökkentse az utasdíjakat, mivel a világjárványt követően helyreállt az utasforgalom. A Heathrow-n 2023-ra az egy utasra jutó átlagos díjat továbbra is 31,57 fontban (kb. 13 ezer Ft) rögzítik, amelyet egy év elején kiadott ideiglenes határozatban állapítottak meg. A hatóság szerint ez 2024-ben 25,43 fontra csökken (kb. 10 ezer Ft), és 2026 végéig "nagyjából ezen a szinten marad".

A CAA szerint a végleges döntés alapjául azok az éves utasszám előrejelzések szolgáltak, amelyek 2025-re a járvány előtti szintre való visszatéréssel számolnak, valamint a 2022 és 2026 között időszakra 375,5 millió utast jeleznek elő – olvasható a Business Traveller honlapján.

Januárban több mint 5,4 millió utas fordult meg a londoni csomóponton – ez a Heathrow repülőtér legforgalmasabb évkezdetét jelentette 2019 óta.

A Heathrow repülőteret ismét felszólították, hogy csökkentse az utasdíjakat

Fotó: 123rf.com

 

Richard Moriarty, a CAA vezérigazgatója a következőt fejtette ki: „A mai döntés meghozatalakor az volt a prioritásunk, hogy biztosítsuk, hogy az utazóközönség nagyszerű ár-érték arányban számíthasson a Heathrow használatára, ami folyamatosan jó minőségű szolgáltatást jelent, miközben nem fizetnek többet, mint amennyi szükséges."

A hatóság szerint a díjak lehetővé tennék a repülőtér számára, hogy a következő generációs biztonsági szkennerekbe és egy új poggyászrendszerbe fektessen be a 2-es terminálon. A CAA feltárta, hogy a Heathrow által kért díj körülbelül 40 font (17 ezer Ft) volt utasonként, míg a légitársaságok azt javasolták, hogy a díj átlagosan ne legyen több, mint 18,50 font (8 ezer Ft).

A Virgin Atlantic vezérigazgatója, Shai Weiss, aki korábban "elfogadhatatlannak" nevezte a Heathrow utasforgalmi díjaira javasolt felső határt, ismét bírálta a döntést, kijelentve, hogy a CAA "nem ment elég messzire, hogy visszaszorítsa a Heathrow-t, és teljesítse a törvényben előírt kötelezettségét az ügyfelek védelmében".

Weiss hozzátette: „A Heathrow az egész folyamat során visszaélt a hatalmával, hamis narratívákat és hibás utas-előrejelzéseket mutatva, hogy gazdasági érvekkel nyerhessen. Ez az folyamat bebizonyította, hogy a szabályozási keret, beleértve a díjak megállapításához használt képletet is, alapvetően hibás."

A Heathrow repülőtérnek és a légitársaságoknak egyaránt hat hetük van arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen.