A hegyek varázsa – pódiumbeszélgetés az Österreich Werbung szervezésében

Forrás: turizmus.com

 2014. május 25. 09:45

„A szomszéd lakása" című rendezvénysorozat és kiállítás alkalmával a hegyekről, hegymászásról, és természetesen ennek osztrák turisztikai vonatkozásáról szervezett pódiumbeszélgetést a napokban az Österreich Werbung a Kogart Házban.

A vendég Thomas Glavinic író, Robert Schauer oszták és Mészáros Csaba magyar hegymászó voltak.

A beszélgetésből azon túl, hogy személyes vallomások hangzottak el a hegyekhez, hegymászáshoz való különböző viszonyokról, megtudhattuk: már Nyugat-Ausztria magashegyi vidékeinek első telepesei is előnyben részesítették a hegyek magasabban fekvő, nehezen megközelíthető fennsíkjait, amelyek jóval vonzóbb élethelyet kínáltak, mint az akkoriban még mocsaras, úttalan és kőomlásokkal tarkított völgyek.

A leküzdhetetlennek vélt hegyeket tehát már a történelem korai időszakában is meghódították az emberek, és élénk kereskedelmet folytattak egészen a mediterrán térségig.

 

Túrázás közben az idő megszűnik létezni. A hegyek magasságával pedig egyre nő a távolság a hétköznapokhoz. 2014. május 22-én a hegyekről és a hegyek varázsáról mesélt a Kogart Házban Thomas Glavinic osztrák író, Robert Schauer, az első osztrák hegymászó, aki megmászta a Mount Everestet, és Mészáros Csaba, az Excelsior Hegymászóklub elnökhelyettese és alpesi oktatója.

Glavinic 1972-ben született Grazban. Ma a legismertebb és legnépszerűbb osztrák írók közé tartozik, aki regényeivel számtalan díjat nyert. Egyik aktuális regénye „DasgrößereWunder" (A nagyobb csoda) a hegyek varázsáról szól és arról a kalandról, amit a Mount Everest megmászása jelent. Az író rendkívül élethűen ábrázolja a föld legmagasabb hegyén felmerülő élethelyzeteket, azt a vonzerőt és varázslatot, amit a hegy a főhősre gyakorol, aki mindeközben elkeseredetten keresi önmagát, a belső megnyugváshoz vezető utat.

Robert Schauer szintén Grazban született 1953-ban és 1978-ban első osztrák hegymászóként állt a világ legmagasabb pontján. Több nyolcezres hegyet is megmászott, egész Európa egyik legjelentősebb alpinistájának számít. Schauer ma az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilm-fesztivált vezeti Grazban. Mészáros Csaba közel harminc éve járja a hegyeket, koptatja a sziklákat. Edzőként legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a természet szeretetét, tiszteletét át tudja adni a mászással ismerkedő új generációnak.

A vendégek különböző oldalról közelítettek a pódiumbeszélgetés fő témájához, a „hegyek varázsához". Schauerés Mészáros saját tapasztalataira támaszkodva tud a hegyek sajátos vonzerejéről mesélni, Glavinic aprólékos kutatómunkát követően tudta olyan élethűen életre kelteni a hegymászás világát.

Ausztria hegyeiről ITT találhatók részletes információk.