A hét videója: ilyen lesz a világ legnagyobb repülőtere

Forrás: AIRportal.hu

 2017. május 07. 17:04

2019-ben nyit Peking legújabb repülőtere, amelynek utaskapacitását két lépcsőben 100 milliósra tervezik. A tavaly elfogadott ötéves terv szerint a polgári repülőterek számát legalább ötvenre kell növelni Kínában.

Az egyelőre Daxing névre keresztelt repülőtér megnyitásakor évi 45 millió utas kezelésére lesz képes, de két lépcsőben eléri majd az éves 100 milliós kapacitást. Kezdetekben a forgalom négy futópályán zajlik, de később még három futópálya épülhet.

A Zaha Hadid által tervezett terminálépület csillag alakú elrendezésnek köszönhetően a legtávolabbi beszállókapu is kevesebb mint 600 méterre van az épület üzleteknek és éttermeknek is helyet adó központi csarnokától.

 

A repülőtér 46 kilométerre fekszik majd Peking központjától, de a megépülő gyorsvasúti összeköttetésnek köszönhetően mindössze fél óra lesz az út a városközpont és a reptér között.

Az új repülőtér fejlesztésére azért van szükség, mert az országban tapasztalható légi közlekedési boom következtében a jelenlegi pekingi repülőtér az elmúlt években rendkívül zsúfolttá vált.

A megnyitást követően a China Eastern és a China Southern légitársaságok átköltöznek az új repülőtérre, az Air China viszont a régi, Beijing Capital International Airporton marad.