Hollandia durván emeli a légi utasok adóját, jelentősen drágulhatnak a jegyek

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 08. 16:04

Több mint húsz euróval emelkedik a légi utasok adója 2023. január 1-jétől Hollandiában. A kormány azt reméli, hogy a 8 euróról 28,58 euróra emelkedő jegyenként számolt adó arra ösztönzi majd az utasokat, hogy fenntarthatóbb utazási lehetőségeket, például a vonatot válasszák.

A De Telegraaf számolt be róla először, hogy a holland kormány úgy döntött, megemeli a légi utazás adóját, ezzel is ösztönözve a fenntartható utazási formákat, miközben több bevételt generálnának. Az adó csak a Hollandiából induló járatokra vonatkozik majd, azoknak az utasoknak, akik csak átszállnak Hollandiában, nem kell megfizetniük. Emellett a 2 év alatti gyermekek sem tartoznak az intézkedés hatálya alá – írja az Aviation24. A repülési adó emelése szerepelt az új kabinet koalíciós megállapodásában, de a legtöbben nem számítottak arra, hogy a megemelt összeg meghaladja majd a 24 eurót. Az adóból származó bevétel várhatóan több millió euróra rúg majd, amelyet a légi közlekedés fenntarthatósági törekvéseinek finanszírozására és az emberek lakókörnyezetére gyakorolt hatásainak enyhítését célzó intézkedésekre fordítanak majd. Az adót már tavaly meg akarták növelni, de a légitársaságok tiltakozása miatt elhalasztották, mivel a vállalatok a koronavírus világjárvány idején az utazási korlátozásokkal küszködtek, és attól tartottak, hogy az adó tovább rontaná az üzletet és veszélyeztetné a fennmaradásukat.

A repülőjegyenként számolt adó a Hollandiából induló járatokra vonatkozik, az átszálló utasoknak nem kell megfizetniük

Fotó: 123rf.com

Az illeték része a kormány környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedéseinek, melyek egy részének célja a repülés visszaszorítása és a légi közlekedés káros hatásainak tudatosítása. Ehhez kapcsolódóan júniusban Mark Harbers infrastrukturális miniszter azt mondta, hogy a Schiphol repülőtér 2023 novemberétől évente legfeljebb 440 ezer fel- és leszállási résidőt tud majd kínálni a légitársaságoknak. Az akkori bejelentés nagy bizonytalanságot okozott az iparág szereplői között. Aligha kétséges, hogy az utasadó most bejelentett emelése – a szűkített kapacitás mellett – számottevően drágíthatja majd a repülőjegyek árát.