A Hradzsin is ünnepli Mária Terézia születésnapját

Forrás: MTI

 2017. február 01. 11:40

Nagyszabású rendezvényekkel ünnepli meg Mária Terézia osztrák császárnő és cseh királynő (1717-1780) születésének 300. évfordulóját a prágai Hradzsin, a cseh királyok egykori székhelye.

"Mária Terézia az egyetlen asszony, aki valaha is a cseh királyi trónuson ült. Uralkodása idején rendkívül sokat tett a Hradzsin fejlesztéséért. Születésének 300. évfordulójáról ezért mi is megemlékezünk" - nyilatkozta David Sebek, a Prágai Vár szóvivője újságíróknak.

Az első kiállítás Tavaszváró a prágai várban címmel március 3-án nyílik meg a Hradzsinban. A kiállítás egyebek között a vár késő barokk stílusú újjáépítését mutatja be részletesen, amelyet Mária Terézia uralkodása alatt végeztek el.

A nyári turistaszezont is áthatja az évforduló. "A szezonnyitót ezúttal jelképesen május 13-ra, az uralkodó születésnapjára időzítettük" - jegyezte meg David Sebek.

A Hradzsin

Fotó: Wikimapia

A legnagyobb rendezvénynek a Rozmberg (Rosenberg) palota ad helyet, amely egykoron a nemes kisasszonyok intézeteként szolgálta a királyi udvart. Ez a kiállítás széleskörűen bemutatja Mária Terézia korát, a prágai várban annak idején végbement változásokat és a korabeli prágai életet, beleértve a császárnő prágai tartózkodásához kapcsolódó szokásokat is.

A Mária Terézia-év után 2018-at a prágai Hradzsin Csehszlovákia megalakulása 100. évfordulójának szenteli. Az évfordulót Csehország és Szlovákia közösen tervezi megünnepelni, a két kormány megállapodásának részleteit azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.