A HungaroControl újdonságai Madridban

Forrás: MTI

 2019. március 12. 16:43

Innovációit és a gyakorlatban már sikeresen alkalmazott technológiai fejlesztéseit mutatja be a HungaroControl a World ATM kongresszuson Madriban.

A legizgalmasabb újítások közül Szepessy Kornél vezérigazgató kiemelte a mesterséges intelligencia alkalmazását, amelynek révén például szimulációk során ki lehet váltani az álpilótákat. Alapkutatások zajlanak a gesztusvezérlés területén is, hogy miként hasznosítható a légiforgalmi irányításban az emberi test mozgásának értelmezésén alapuló kommunikáció. A cég standján bemutatnak több más, a magyar légtérben eredményesen működő megoldást, például a MergeStrip elnevezésű, leszálláskor alkalmazott forgalomszervezési eljárást, vagy az útvonalmentes légtérre vonatkozó úgynevezett free route technológiát, amely megszünteti az ország be- és kilépőpontjai közötti töréspontokat az útvonalban. Szerepel a kínálatban továbbá a Ködszűrő nevű fejlesztés is, amely rossz időjárási körülmények között növeli a gépek láthatóságát.

A világ 80 légiforgalmi szolgáltató vállalata vesz részt a madridi kogresszuson

Fotó: pexels.com

Szepessy Kornél hangsúlyozta, hogy az európai léginavigációs szolgáltatók egy része nem foglalkozik innovációval, ami kedvező helyzetet teremt a HungaroControl számára az ágazatban körvonalazódó konszolidációs folyamatban. Ez ugyanis várhatóan a légiforgalmi irányítással foglalkozó szervezetek csökkentését eredményezi majd. A kongresszus keretében új együttműködéseket is keresnek, tárgyalnak például ausztrál és indonéz szakemberekkel, de meglévő nemzetközi partnereikkel is egyeztetnek.

A március 12-től március 14-ig tartó World ATM Congress rendezvényen a világ 80 légiforgalmi szolgáltató vállalata, és összesen 136 ország több mint nyolcezer szakembere vesz részt. A szervezők idén olyan, az ágazat számára kihívást jelentő témák megvitatását állították a középpontba mint például a repülőterek kapacitásnövelése vagy a drónforgalom kezelését szolgáló speciális vezérlőrendszerek kérdése.

 



Kapcsolódó cikkek

HungaroControl: sikeres teszt

2018. március 06.