A Hungaroringen is jöhet az 5G

Forrás: MTI

 2019. augusztus 04. 15:19

Bevezetnék az 5G-t, fejlesztenék a főépületet, újabb lelátórészeket fednének be a Hungaroringen. A cél az, hogy a versenypálya és környezete is lényegesebben attraktívabbá váljon a jelenleginél.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a vasárnapi verseny előtt találkozott Chase Careyvel, a Forma-1 első emberével, akivel a pálya fejlesztéséről is tárgyalt. Palkovics emlékeztetett, hogy a Hungaroring 1986-ban épült az akkori szabványoknak megfelelően, és a jelenlegi menedzsment minden évben hozzátesz valamint a körülmények javításához.

„Idén is voltak változások, de szeretnénk még nagyobbakat. Ütemezett fejlesztési tervre van szükség, amely arról is szól, hogyan tudjuk a versenypályát és környezetét lényegesebben attraktívabbá tenni” – mondta a miniszter.

Palkovics László (b) és Chase Carey (j) a mogyoródi Hungaroringen tárgyalt

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A közeljövőben további lelátórészek válhatnak fedetté. Vannak a pályának olyan fejlesztési igényei, amelyek a technológiával kapcsolatosak. Példaként említette, hogy az 5G-s mobilszolgáltatáshoz szükséges frekvenciasávok értékesítésére vonatkozó pályázat eredményeit októberig kihirdetik, ez pedig kiváló lehetőség arra, hogy élvezhetőbbé tegyék a Forma-1-et is.

„Mindez lehetőséget biztosít, hogy olyan kamerákat telepítsünk, amelyekre rá lehet kapcsolódni, és a pályán valós időben mindenki a saját készülékén nézhesse az eseményeket” –magyarázta.

A főépülettel kapcsolatban több megvalósíthatósági tanulmány is van, mert már nem felel meg a mai kor követelményeinek. Hozzátette: minden adott ahhoz, hogy a kormány október végén egy átgondolt stratégiát tudjon elfogadni, ezt készítik elő jelenleg is.

Palkovics László közölte, még nem tárgyaltak Chase Careyvel a Magyar Nagydíj szerződéséről, hiszen az 2026-ig szól, de a magyar kormány és az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media részéről is megvan az elhatározás a későbbi hosszabbításról.

A szakág amerikai vezetése olyan célokat tűzött ki, hogy a Forma-1-et a fenntarthatóság segítségével közelebb vigyék az emberekhez, és ebben a magyar fél maximálisan partner.