Ruhákat kölcsönöz az utasoknak a Japan Airlines, hogy könnyebb legyen a poggyászuk

Forrás: turizmus.com

 2023. július 05. 17:48

Érdekes ötlettel rukkolt elő a Japan Airlines: ruhákat kölcsönöznének a turistáknak, hogy kevesebb poggyásszal utazhassanak, ezzel pedig csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat és a ruhahulladék mennyiségét.

A légitársaság összefogott Japán egyik legnagyobb vállalatával, a Sumitomóval, hogy ruhabérlési szolgáltatást kínáljon az országba látogatóknak. A találóan 'Any Wear, Anywhere' elnevezésű szolgáltatást azért találták ki, hogy az utasokat arra ösztönözze, hogy kevesebb ruhát csomagoljanak, ezáltal csökkentve a légitársaság üzemanyag-fogyasztását és az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátást – derül ki a Simple Flying cikkéből.

A szolgáltatás nagyon egyszerűen működik: Az utasok az Any Wear, Anywhere weboldalon keresztül előre jelezhetik, hogy ruhát bérelnének. Ha legalább egy hónappal előre megadják a repülési adatokat, a ruhaméretet, a tartózkodás időtartamát és az évszakot, a ruhákat közvetlenül az utas szálláshelyére küldik, és az országba való megérkezésükre már készen is állnak a viselésre.

A kölcsönzés ára a ruhadarabok számától függően 4000 és 7000 jen (10-17 ezer forint) között mozog. A látogatók akár nyolc ruhát is bérelhetnek, akár két hétre is. Az online foglalási rendszer mellett a Sumitomo a ruhák beszerzését, mosását és szállítását is felügyeli a Hakuyosha vegytisztító céggel és a Wefabrik ruházati szolgáltatóval együttműködve.

borond_123rf

A találóan 'Any Wear, Anywhere' elnevezésű szolgáltatást azért találták ki, hogy az utasokat arra ösztönözze, hogy kevesebb ruhát csomagoljanak

Fotó: 123rf.com

A szolgáltatás kezdetben a Japan Airlines járataival érkező látogatókra korlátozódik, 2024 augusztusáig. Ha azonban a szolgáltatás sikeresnek bizonyul, a Sumitomo kiterjesztené a szolgáltatást más légitársaságokra is, amelyek a oneworld tagjai – közülük jelenleg az American Airlines, a British Airways, a Cathay Pacific és a Malaysia Airlines repül Japánba.

Bár néhány ruhadarab eltávolítása egy repülőgépről csekélységnek tűnik, de hosszú távolságok esetén már kis súlycsökkenés is nagy különbséget jelenthet. A Japan Airlines szerint a Tokió (HND) és New York (JFK) közötti járaton minden egyes kilogramm 0,75 kg-mal csökkenti a repülőgép szén-dioxid-kibocsátását.

Emellett a Sumitomo azt is reméli, hogy a program a ruhahulladék csökkentését is elősegíti.