A járvány ellenére sem áll le Kambodzsa új repülőterének építése

Forrás: turizmus.com

 2021. január 05. 15:03

A tavalyi év végére a kambodzsai Siem Reap (Angkor) új repülőtere elérte a 30%-os elkészültségi állapotot, amely 2021-ben várhatóan 67%-ra emelkedik.

A földszinti és első emeleti utas terminálok teljesen elkészültek. Hamarosan burkolják a repülőtérről a National Road 64-es gyorsforgalmi úthoz bevezető 8 kilométeres útszakaszt, amely a terminálokhoz biztosít összeköttetést – tájékoztatta szerkesztőségünket Sárdi Rudolf, Kambodzsa idegenforgalmi minisztériumának magyarországi és kelet-európai képviselője.

A kambodzsai kormány 2017-ben kötött megállapodást a kínai, állami Yunnan Investment Holding Ltd.-vel a repülőtér munkálatainak kivitelezésére.

Siem Reap repülőtere a fejlesztés előtt

Fotó: 123rf.com

A létesítmény üzemeltetését egy koncessziós megállapodás értelmében a kivitelező vállalat és annak alvállalkozói kapják 55 éves időtartamra. Így megszűnik az eddigi kizárólagos üzemeltetési megállapodás a Cambodia Airporttal, amelynek nagyrészt a francia tulajdonú  VINCI-csoport a tulajdonosa, és a velük megkötött szerződés csak 2040-re járt volna le.

2030-ra 10 millió és 2050-re 20 millió utas fogadására számítanak az új légikikötőben. A reptér alkalmas lesz olyan közepes hatótávolságú gépek fogadására, mint a Boeing 737 és az Airbus 320.

Kapcsolódó cikkek