A járvány ellenére többen utaztak a pálházi kisvasúton

Forrás: turizmus.com

 2021. január 20. 13:50

Felemás esztendőn vannak túl az Északerdő Zrt. által fenntartott kisvasutak. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) csökkent, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) viszont növekedett az utasok száma 2019-hez képest.

A lillafüredi kisvonatokkal több mint 152 ezren utaztak, míg a pálházi erdei vasútra több mint 43 ezren váltottak jegyet, utóbbi mintegy hét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt – tájékoztatott Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

A koronavírus-járvány miatt tavasszal csaknem két hónapon keresztül nem közlekedtek a vonatok egyik kisvasút vonalán sem, majd májustól is csak csökkentett kínálattal, fokozatosan indult újra a menetrend szerinti forgalom. A LÁEV-nél ez behozhatatlan kiesést okozott, viszont a PÁEV-nél a nyári hónapok megnövekedett forgalma pozitívra fordította az utasszám mérlegét.

A kieső időszakban több, előzetesen tervezett program – például a Lillafüredi Állami Erdei Vasút 100 éves fennállására tervezett eseménysorozat – is elmaradt, mint ahogyan nem tartották meg télen a Diósgyőri Mikulásvonat elnevezésű rendezvényt sem, amelyen rendre több mint 20 ezren szoktak részt venni. Népszerű program volt viszont ősszel a Vadászkürt Expressz, valamint a Szarvasbőgés-hallgató vonatozás.

Pálházi Állami Erdei Vasút

Pálházi Állami Erdei Vasút

Fotó: Északerdő Zrt.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút 2019-ben megkezdett átfogó korszerűsítése az ütemterv szerint idén tavasszal a pályafelújítás szakaszába lép, ami jelentős forgalomkorlátozásokkal jár majd.

Az utasforgalmi és üzemi terek megújítása érinti a Miskolc-Dorottya utca állomás épületét, a Diósgyőr-Majláth forgalmi telepet, a lillafüredi Ökoturisztikai Központot, illetve a garadnai végállomást is, a megújult létesítményeket várhatóan márciusban veheti birtokba az utazóközönség és a kisvasút személyzete – közölte az erdészet.