A járvány előtti szint 80 százalékán a budapesti reptér utasforgalma

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 10. 17:27

Júliusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 1 294 608 fő volt, ezzel elérte a járvány előtti, 2019-es szint 80 százalékát, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig több mint 140 százalékkal nőtt – közölte a Budapest Airport.

A repülőtér üzemeltetője hangsúlyozza, hogy mind technológiai, mind infrastrukturális szempontból felkészülten, elegendő humán erőforrással készült a nyári időszakra, így a budapesti repülőtéren nem tapasztalható a legtöbb európai légikikötőre jellemző fennakadás, az utasforgalom kezelése a magas utasszám mellett is gördülékeny és folyamatos.

Júliusban az utasok körében az öt legnépszerűbb úti cél London, Tel Aviv, Antalya, Amszterdam és Frankfurt volt.

Júliusban közel 1,3 millió utasa volt a budapesti repülőtérnek

Fotó: Budapest Aiport / Baranyi Róbert

A Budapest Airport cargo forgalma a globálisan jellemző légiáruszállítási volumencsökkenés ellenére is stabil, a vállalat júliusban 14 647 tonna árut kezelt. Habár a cargo növekedés üteme a budapesti légikikötőben is csökkent tavasz óta, az első hét hónapban összesen 113 181 tonna légiáru fordult meg náluk, 11,1 százalékkal több, mint 2021 januárja és júliusa között, és 47 százalékkal több, mint a világjárványt megelőző, 2019-es év júliusig tartó időszakában.

 

7,4 milliárd forint milliárd forintos fejlesztés indul szeptembertől

A Budapest Airport arról is tájékoztat, hogy 7,4 milliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztéssorozat kezdődik a repülőtéren: nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkát végeznek, több szakaszon kiszélesítik a B3-B5 gurulóutak teherbíró felületeit és padkáit, megújulnak a csapadékelvezető rendszerek és a fénytechnikai hálózat is.A fejlesztés két ütemben valósul meg, az első ütem augusztus 8-tól december elejéig tart, a projekt összköltsége eléri a 3,5 milliárd forintot (9 millió eurót). Ezzel párhuzamosan megkezdődik a BUD Cargo City forgalmi előterének bővítése is, amely 3,9 milliárd forintból (9,8 millió euróból) valósul meg. Ennek köszönhetően a jövőben párhuzamosan – a jelenlegi kettő helyett – már akár négy F kategóriás cargo repülőgépet is ki tudnak majd szolgálni.

Közlésük szerint azért döntöttek a munkálatok egyidejű megkezdése mellett, hogy azokat még a következő nyári szezon előtt el tudják végezni.