Ezért veszélyes jogosulatlan utazásszervezővel külföldre utazni – figyelmeztet a szakmai szervezet

Forrás: turizmus.com

 2024. április 07. 10:08

A jogosulatlan utazásszervezők jellemzően nem fizetnek adót a tevékenységük után, így leginkább ennek tudható be, hogy a regisztrált utazási vállalkozásoknál alkalmanként némileg kedvezőbb áron tudnak utazásokat ajánlani – mutat rá a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

A szakmai szervezet arra figyelmezteti az utasokat, hogy alaposan ellenőrizzék, kinél foglalják le utazásukat, hiszen "saját és családtagjaink biztonsága mindennél fontosabb, így nem mindegy, hogy az utazásra szánt pénzt kire bízzuk és milyen szolgáltatást kapunk érte."

Ahogy írják, napjainkban gyakran találkozhatunk az interneten magukat utazási szakértőként feltüntető tanácsadókkal és "utazási irodákkal," akik jellemzően utazásszervezői engedéllyel nem rendelkező magánszemélyek, vállalkozások és gyakran nem rendelkeznek kellő szakmai tapasztalattal.Természetesen lehet, hogy ezek az utak jól sikerülnek, azonban az így szervezett utazások számos kockázatot rejtenek magukban. Hibás teljesítés esetén például nincs kihez fordulni, az utas nem kap megfelelő kompenzációt.

Ezek a tanácsadók, jogosulatlan utazásszervezők általában nem fizetnek adót a tevékenységük után, így leginkább ennek tudható be, hogy a regisztrált utazási vállalkozásoknál alkalmanként némileg kedvezőbb áron tudnak utazásokat ajánlani. A legtöbb esetben az utas semmilyen számlát sem kap.

A jogosulatlan utazásszervezők esetében hibás teljesítés esetén nincs kihez fordulni, az utas nem kap megfelelő kompenzációt

Fotó: 123rf.com

Kiemelték emellett, hogy az ilyen tanácsadókra és vállalkozásokra nem vonatkoznak az utasokat védő szigorú fogyasztóvédelmi szabályok és nem rendelkeznek vagyoni biztosítékkal sem, így amennyiben az utazás valamilyen oknál fogva meghiúsul, semmi biztosíték nincs arra, hogy az utazó visszakapja a befizetett pénzét.

A fentiek ismeretében érdemes alaposan megfontolni, hogy az utazó kire bízza saját és hozzátartozóinak biztonságos utaztatását és megspórolt pénzét – olvasható a közleményben.