A Kajla útlevéllel ezen a nyáron is ingyenesen utazhatnak az alsósok

Forrás: turizmus.com

 2023. június 15. 15:37

A iskolai szünidő alatt minden alsó tagozatos gyermek, aki rendelkezik világoskék Kajla útlevéllel, díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz, a GYSEV, a Bahart és a Mahart belföldi, helyközi járatain.

Szombaton, június 17-én indul a nyári szünet minden iskolás számára, az öt éve töretlen népszerűségnek örvendő „Hol vagy, Kajla?” program pedig idén nyáron is számos programlehetőséget és kedvezményt nyújt a kisiskolásoknak és családjuknak.

Az alsósok egészen augusztus 31-ig ingyen utazhatnak belföldön, számos vonat-, busz- és hajójáraton. Nincs másra szükség, mint a világoskék Kajla útlevélre (a korábbi sárga és sötétkék útlevelek ingyenes utazásra már nem jogosítanak), és személyazonosításra alkalmas igazolványra (diákigazolvány vagy személyi igazolvány), amivel kiváltható a Kajla regisztrációs jegy.

A nyári szünetben emellett ismét elérhető a „KajlaBalaton24 jegy” is. A jegy az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, de legkésőbb augusztus 31. nap végéig. A kedvezményes jeggyel egy napig korlátlanul lehet utazni a Volánbusz Balatonfüred–Tihany között közlekedő menetrend szerinti járatain, a MÁV-Start balatoni vonalain Szabadbattyán–Tapolca, Szabadbattyán–Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy–Sümeg között valamint, a balatonfenyvesi kisvasúton.

A „Hol vagy, Kajla?” program 5 éve, 2019 nyarán indult el. A kezdeményezés célja, hogy kisiskolások megismerjék, és családjukkal közösen beutazzák Magyarországot. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az ország szinte minden régiójába szívesen látogatnak el családjukkal a gyerekek.

Az idei nyári szünettel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: „Megújuló közlekedési járműpark, menetrendi fejlesztések, új kedvezményes jegykonstrukciók, a közlekedési vállalatok felkészültek, így minden adott ahhoz, hogy az idei nyár is a felejthetetlen élményekről szóljon.”

A Kajla program népszerűségét Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingigazgatója is hangsúlyozta: „Több százezer utazás és több tízmillió utaskilométer köthető a programhoz. Kajla népszerűsége évek óta töretlen: 2019 óta 700 ezer alsó tagozatos diák örülhetett a Kajla útlevelének és kezdte el a pecsétgyűjtést országszerte.”

kajla_mav

A szünidő alatt minden alsó tagozatos gyermek, aki rendelkezik világoskék Kajla útlevéllel, díjmentesen utazhat belföldön számos vonat-, busz- és hajójáraton

Fotó: MÁV

Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója a Kajla útlevéllel utazók kapcsán elmondta: „2022-ben összesen közel 150 ezer utazáshoz használták az útlevelet a MÁV-Volán-csoport járatain, így több mint 12 millió kilométert tettek meg az utasok a három iskolai szünetben. Az idei tavaszi szünetben összesen több mint 7500 utazás történt valamely Kajla termék felhasználásával. A legkedveltebb úti célok között a buszos utazások esetén Pécs, Veszprém, Esztergom szerepelt, míg a vasúton a top 3 viszonylatba a Keleti pályaudvar és Miskolc, a Nyugati és Vác, valamint a Nyugati és Szeged közötti szakasz került.”

Vasúti utazásnál a díjmentes utazásra szóló Kajla vasúti regisztrációs jegyet előre meg kell váltani, a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül. Volánbuszos utazás esetén a Kajla útlevéllel rendelkező gyermekeknek nem kell menetjegyet váltani, de a helyfoglalással közlekedő járatokra javasolt Kajla regisztrációs jegy kikérése elővételben a pénztárakban – olvasható a MÁV-Volán-csoport közleményében.