A kihívások ellenére bizakodó a hazai rendezvényszakma

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. június 01. 20:06

Az elmúlt két év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy szükség van a személyes jelenléttel zajló rendezvényekre, ezért a szakma szereplői az aktuális nehézségek ellenére sem veszítik el hitüket – hangzott el a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) közgyűlésén.

„A Covid-válság még véget sem ért, amikor a háború és a nyomában járó energiaválság, illetve az infláció újabb kihívások elé állított bennünket – kezdte az elmúlt időszak értékelését Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke a Magyar Turisztikai Program Alapítvány ReStart konferenciáját megelőző eseményen, a Bálnában. Hozzátette, hogy bár most szép számmal vannak rendezvények, a 2019-es békeév számaitól még elmaradnak az idei eredmények.

Ganczer Gábor elnöki beszámolót tart, mellette Horváthné Zsigmond Eszter, a MaReSz főtitkára

Fotó: MaReSz

Az elnök az aktuális lobbitémákat ismertetve elmondta, hogy jelenleg négy fő területen szeretnének újabb eredményeket elérni:

  1. a Magyar Kongresszusi Irodával való együttműködés erősítése;
  2. a reprezentációs adó szociális-hozzájárulásiadó-mentességének meghosszabbítása (amely 2021. december 31-ig volt érvényben);
  3. az 5%-os kulturális (rendezvény) áfa bevezetése, amely a belépőjegyek áfatartalmára vonatkozna;
  4. az orvosi és gyógyszerészeti témájú rendezvényekre vonatkozó jogszabály-módosítás, amelynek előkészítésén már régóta dolgozik a szövetség.

A közgyűlésen elhangzott, hogy idén március 8-án végre meg tudták rendezni a tavaly elmaradt Event Touch eseményt, amelynek a Hungexpo új Kongresszusi Központja adott otthont. A találkozó óriási érdeklődés mellett, mintegy 500 fő és 40 kiállító részvételével zajlott. Húsz témakörben, hat szekcióban folytak a plenáris ülések és kerekasztal-beszélgetések, amelyek elsősorban a szakma jövőjét, az új trendeket és a várható változásokat járták körül.

Szó esett a rendezvényszervezés megújult díjrendszeréről, a Flash Awardról is. A MaReSz 2023-ban ismét átadja a rendezvényszervezők és szolgáltatók ötleteit, innovációit, eredményeit, szolgáltatásait elismerő díjakat, amelyekre a 2022-es rendezvényekkel lehet majd pályázni hat kategóriában.Horváthné Zsigmond Eszter, a MaReSz főtitkára elmondta, hogy a szövetség – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is elvégezte saját piackutatását 150 rendezvényipari cég bevonásával; a felmérés részletes eredményeit a MaReSz hamarosan sajtóközlemény formájában hozza nyilvánosságra.

A közgyűlés az elnökség tisztújításával zárult

Fotó: MaReSz

A közgyűlés az elnökség tisztújításával zárult: a jelenlévők az elnöki tagságáról leköszönő Vaskó Tünde helyére választották meg Fábián Attilát, a Smarteq AVS Kft. ügyvezető igazgatóját, aki négy éve a MaReSz rendezvénytechnikai tagozatának vezetője.