A Kína és Európa közti utazások várhatóan 2026-ig nem érik el a járvány előtti szintet

Forrás: turizmus.com

 2023. március 08. 12:28

A Kína és Európa közötti utazások száma továbbra is elmarad más távolsági piacokétól és várhatóan csak 2026-ban tér vissza teljesen a járvány előtti szintre – derül ki az Európai Utazási Bizottság és a Tourism Economics tanulmányából.

A foglalásokra vonatkozó előzetes adatokból kiderül, hogy a kínai utazók még mindig a belföldi utazásokat részesítik előnyben és 2023-ban a két terület közötti utazás volumene várhatóan csak a járvány előtti szint 60-70 százalékát fogja elérni. Eközben az USA-ból Európába irányuló utazások az előrejelzések szerint idén meghaladják a 2019-es szint 80 %-át és 2024-re teljesen visszaállhatnak a járvány előtt szintre.

Ha más nagy távolságú utazásokat nézünk, a Brazíliából és Indiából Európába irányuló utazások várhatóan 2025-ben érik majd el a koronavírus előtti állapotot. Az Európai Turisztikai Szövetség (ETOA) és a Tourism Economics hangsúlyozta, hogy a hosszú távú utazások visszatérése szükséges a látogatói kiadások teljes helyreállításához, elvégre számuk továbbra is elmarad a rövid és középtávú utazások mögött – olvasható a Business Traveller oldalán.

A Covid előtt a nagy távolságot utazó turisták az Európában eltöltött nemzetközi éjszakák 25 százalékát tették ki, ami nagy gazdasági nyereséget biztosított a régiónak, mivel ez a szegmens általában hosszabb ideig maradt és több desztinációt látogatott meg.

Idén a Kína és Európa közötti utazások száma várhatóan csak a járvány előtti szint 60-70 százalékát fogja elérni

Fotó: 123rf.com

 

Tom Jenkins, az Európai Turisztikai Szövetség elnöke elmondta, hogy sok európai úti cél megérzi a kínai látogatók hiányát és visszatérésük lehetővé tenné, hogy ezek a desztinációk ismét beruházhassanak azokba a szolgáltatásokba, amelyekre ezeknek az ügyfeleknek szüksége van. Hozzátette azonban, hogy rengeteg akadály áll a fellendülés útjában, például az üzemanyagárak emelkedése, az útlevelek kiadásának bonyolultsága és a jelenlegi világpolitikai helyzet.