A kiskörei gátőr találkozása a sörforradalommal

Forrás: turizmus.com

 2018. május 30. 13:38

Sörkóstolóval egybekötött vacsorát szervezett a MUISZ a Neked Csak Dezső nevű kézműves sörözőben, azt est során az aktív turizmus állt a középpontban.

Elsőként Erdei Bálint MUISZ-elnök vette számba a szakmai szervezettel kapcsolatos legfontosabb történéseket. Kiemelte, hogy előzetes egyeztetések után a közeljövőben a MUISZ több szakmai javaslatot is megfogalmaz és eljuttat a Magyar Turisztikai Ügynökségnek az utazási irodák ellenőrzési rendszerének megújításával kapcsolatban.

A MUISZ megpróbálja elérni, hogy az utazási irodák bruttó árakat hirdessenek meg, javasolják továbbá a kötelező és naprakész adatszolgáltatás bevezetését számukra.

Azt is kérni fogják, hogy a megújult ellenőrzési hivatal megfelelő hatáskörrel rendelkezzen a hivatalosan működő irodák és a feketeszervezők ellenőrzésére is, hogy elkerülhetők legyenek az olyan helyzetek, mint például tavaly a Green-csőd esetében, hogy az egyes hatóságok hatáskör hiányában nem tudnak ellenőrzéseket folytatni. A cél egy erős, megfelelő jogkörrel rendelkező hatékony ellenőrzési hivatal felállítása.

A MUISZ vezetői találkoztak az NGM illetékes főosztályának képviselőivel is, és benyújtottak egy állásfoglalás iránti kérelmet az új ÁFA-jogszabályok alkalmazásával kapcsolatban. A szövetséghez ugyanis olyan visszajelzések érkeztek a tagság köréből, hogy az egyes szállodák egymástól eltérő árazási módszereket vezettek be, vagyis eltérő módon értelmezik az új áfajogszabályt.

A MUISZ a Hősök tere körüli buszos parkolás megkönnyítése érdekében egyeztetett a Városliget Zrt-vel, és hamarosan az egész várost bejárják a problémák feltárása érdekében. Az is elhangzott, hogy június 20-án kiutaztató utazásszervezők számára rendez reggelit a szakmai szövetség.

Aktív Magyarország

Az elnöki felvezető után Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos mutatta be a kormányzat aktív turizmussal kapcsolatos eddigi eredményeit és további terveit. Mint hangsúlyozta, az általa irányított kormánybiztossághoz olyan „félárva” területek tartoznak, mint a turistaházak, a kisvasutak, a kerékpározás és más szabadidősportok. Tény ugyanakkor, hogy az aktív turizmushoz kapcsolódóan 2010-ben komoly fejlesztések kezdődtek: azóta 27 új erdei szállás épült és 79 újult meg, és a program folytatódik. 39 új és 31 felújított kilátó, 25 új és 18 felújított látogatóközpont, 13 új és 25 felújított erdei iskola jelzi a program sikerességét.

Megújult az Országos Kékkörön 176 erdei pihenőhely. A kerékpáros turizmus terén több komolyabb fejlesztés történt: Fertőd és Keszthely, illetve a Győr-Pannonhalma-Balatonfüred között jelöltek ki kerékpárútvonalat jellemzően alacsony forgalmú közutakon, Tokaj és Nyíregyháza között pedig vadonatúj kerékpárút épült.

Nagy sikernek bizonyult a Tisza-tónál a gáton az autósforgalom korlátozása: a 2016-os 20 ezerről tavaly 31 ezerre nőtt a bringás turisták száma. A biciklis turizmussal kapcsolatos legnagyobb problémát a forgalom mérése jelenti, ebből a szempontból ideális a helyzet a Tisza-tónál, ahol a kiskörei gátőr minden bringás után strigulát húz a naplójába.

A következő évek során hálózatba szervezik a pontszerű kerékpáros útvonalakat

Fotó: turizmus.com

Révész Máriusz kiemelte a Tour de Hongrie kerékpáros verseny nemzetközi közvetítéseinek reklámértékét is. Szóba került a Vándortábor program, melynek keretében eddig 1400 pedagógus részesült speciális képzésben, tervezik kerékpáros vándortáborok indítását is.

A hazai folyók partján 137 helyen vízitúra-megállóhelyeket alakítanak ki, WC-vel és tisztálkodási lehetőséggel. 20 hajóval beindul hamarosan a nyaralóhajók bérlése a Felső-Tiszán, amely egy magas költésű célcsoportot vonzhat a térségbe. Kiskörén vadvízi raftingpályát, országszerte pedig 10 helyen vasalt utakat (via ferrata) alakítanak ki például Tatabányán és talán még a Gellért-hegyen is.

Két hazai sípályán, Eplényben és Mátraszentistvánon a sífelvonókat négyévszakossá, vagyis kerékpárok szállítására alkalmassá alakítják állami segítséggel. A kisvasutak megújítására 10 milliárd forintot szán a kormány.

Szép pénzt hoz a futóturizmus

Kocsis Árpád, a Budapest Sport Iroda ügyvezetője a futóturizmussal kapcsolatos számadatokat osztott meg a hallgatósággal. Felméréseik szerint a futóturisták túlnyomó többsége kifejezetten az esemény miatt érkezik a városba. Egy futó átlagosan 1,7 kísérőt hoz magával. Budapesten három fő futóeseményt rendeznek évente, melyeken egyenként 15 ezer, illetve 32 ezer körüli amatőr sportoló vesz részt.

Egyre többen jönnek, egyre többet költenek

Fotó: turizmus.com

A KPMG két évvel ezelőtti felmérése szerint míg 2000-ben csupán 1100 külföldi turista vett részt a budapesti futóversenyeken, tavaly már 10 ezer fölött volt a számuk. A legtöbb futóturista Nagy-Britanniából, Francia-, Német- és Olaszországból érkezik, de egyre több a szlovák, lengyel és balkáni vendég.

A tanulmány szerint az említett három nagy budapesti verseny összesen 3,2 milliárd forinttal járul hozzá a hazai GDP-hez.

A szakmai előadások után a bisztró-sörözőben háromfogásos vacsorát tálaltak fel kézműves sörök kíséretében. A sörökről Vásárhelyi István sörgasztronómus, a Hotel Charles front office menedzsere tartott szakavatott előadást.

Kapcsolódó cikkek

MUISZ-díjas szolgáltatók

2018. április 19.