A KLM elindította a világ első szintetikus kerozinnal hajtott utasszállítóját

Forrás: turizmus.com

 2021. február 09. 16:19

Január 22-én a világon első alkalommal repült olyan utasszállító repülőjárat, amit részben a Shell által, fenntartható eljárással előállított szintetikus kerozin hajtott, jelentette be a járat üzemeltetője, a KLM Holland Királyi Légitársaság.

Hollandia Európa egyik vezető zöldnagyhatalma a fenntartható légiüzemanyagok fejlesztése és gyártása terén. Céljuk, hogy a hasonló hajtóanyagok széles körben elérhetők legyenek a légitársaságok számára, és hogy ennek köszönhetően 2050-re minden európai társaság teljes mértékben fenntartható üzemanyaggal repüljön. Elköteleződésüket a Delfzijlben, a SkyNRG, az Amszterdam-Schiphol repülőtér, az SHV Energy és a KLM együttműködésével épülő biokerozin gyár is példázza.

Az első fenntartható szintetikus kerozin felhasználásával hajtott személyjárata 2021. január 22-én repült Amszterdamból Madridba. A gép üzemanyagában 500 liter volt a fenntartható hajtóanyagból, amit a Shell állított elő a holland kutatóközpontjában szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával.Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója elmondta, hogy büszke rá, hogy a KLM indította az első szintetikus kerozinnal hajtott járatát, hiszen "a fosszilis üzemanyagokról fenntartható alternatívákra való átállás a légiipar legnagyobb kihívása. Flottánk megújítása nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséhez, a fenntartható üzemanyagok pedig további előrelépést jelentenek. Azért fogtunk össze partnereinkkel, hogy segítsük a szintetikus kerozin fejlesztését, az első járat elindítása pedig megmutatja, hogy a koncepció bevált, és hogy továbblépettünk az úton."

klm_123rf

A szintetikus kerozint a Shell állította elő szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával

Fotó: KLM

Az újítás nagy lépés a repülés fenntarthatóbbá tételében, amely olyan kihívás, amivel nemzetközi szinten, közösen nézünk szembe - ezt már Cora van Nieuwenhuizen, holland infrastrukturális és vízgazdálkodási miniszter osztotta meg a sajtótájékoztatón. "Remek érzés, hogy Hollandia mutatta meg elsőként, milyen lehetőség rejlik a szintetikus kerozinban. Remélem, hogy a jelenlegi változékony helyzet ellenére sokakat inspirálunk majd a szektorunkban, hogy lépjenek a fenntarthatóság útjára."

Marjan van Loon, a Shell Netherlands elnök-vezérigazgatója pedig biztosított mindenkit arról, hogy mivel a Shell aktív szerepet játszik az energiaátállásba, így elkötelezettek, hogy a jövőben növeljék a termelést, és széles körben is elérhetővé tegyék a hajtóanyagot.

 

Új kezdeményezések

A konferencián több startup és kezdeményezés is ismertette a terveit a jövőre nézve. A Synkero bejelentette, hogy az amszterdami kikötővel, Schiphollal, a KLM-mel és a SkyNRG-vel közösen dolgozik szintetikus kerozin gyár építésén. Egy másik, az Uniper, a Rotterdam The Hague repülőtér, a Climeworks és a SkyNRG által indított kezdeményezés egy rotterdami, fenntartható kerozint előállító bemutatóüzem, ami a levegőből kivont szén-dioxidból állítja elő a forradalmi hajtóanyagot.

A konferencián Hollandia, Franciaország, Svédország, Németország, Finnország, Luxemburg és Spanyolország közösen nyilatkozta, hogy a koronavírus okozta pandémiás helyzetből való kilábalás kéz a kézben kell hogy járjon a légiközlekedés fenntarthatóságának növelésével.

A nyilatkozatban felszólítják az Európai Bizottságot egy keverési kötelezettség kidolgozására. A tagállamok képviselői szerint a fenntartható szintetikus kerozin fejlesztése a fenntartható biokerozin mellett az egyik legígéretesebb és leghatékonyabb módszer a légiipar kibocsátásának csökkentésére.