Zöldebb és fenntarthatóbb turizmusra van szükség

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 18:54

Nagy érdeklődés mellett, közel 200 résztvevővel zajlott a „Vágyak és törekvések a fenntartható turizmusért” címmel megtartott konferencia az Utazás kiállítás első napján a Hungexpón. Az esemény résztvevőit hazai és nemzetközi példákon keresztül inspirálták az előadók.

A pandémia után újranyitó turizmusnak a korábbinál zöldebbnek és fenntarthatóbbnak kell lennie – adott magyarázatot az edukatív céllal megtartott konferencia témaválasztására Gál Pál Zoltán, az eseményt szervező Turizmus Kft. ügyvezetője.

 

A konferenciát közel kétszázan hallgatták végig az Utazás kiállítás első napján

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A programot a Hungexpo Zrt.-vel és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével (VIMOSZ) közösen szervezték annak érdekében, hogy a témával kapcsolatos ismeretek minél széles körben megismerhetők legyenek.

 

A balatoni kerékpáros turizmus élénkítése nem cél, hanem eszköz

A Balaton eddig kevéssé ismert arcát megmutató BalatonBike365 program eddigi eredményeiről és az előttük álló feladatokról beszélt előadásában Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

„Aki a balatoni biciklizést egyszer kipróbálta, az egy második alkalommal is ki fogja próbálni” – emelte ki a tevékenység magas élményfaktorát a szakember, aki előadásában részletesen bemutatta a program keretében 2019–2022 között megvalósított infrastrukturális fejlesztéseket és közreműködő partnereiket.

Princzinger Péter a BalatonBike365 program eredményeiről beszélt

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A tó karakterét legalább 15-20 évre meghatározó projekt keretében 3, egész évben gazdag szolgáltatást nyújtó kerékpáros központot hoztak létre és mintegy 1000 kilométernyi útvonalat tábláztak ki. A www.balatonbike365.hu weboldal és a hozzá tartozó applikáció ajánlórendszerében 3600 szolgáltató és 1000 ingyenesen látogatható attrakció szerepel, a program keretében a szolgáltatók edukálására is nagy hangsúlyt fektettek.A szakember szerint „a balatoni kerékpáros turizmus élénkítése nem cél, hanem eszköz”, melynek révén a jelenleg erősen koncentrálódó forgalom térben és időben is jobban eloszlik. Megtudhattuk, hogy a megvalósítás szakaszát lezárva az idei évben a marketingre fókuszálnak, a Balaton, mint kerékpáros desztináció pozicionálása és piacra vitele az elsődleges céljuk. A munka során az aktív, kerékpározásra kapható közönséget szeretnék megszólítani belföldön és külföldön egyaránt.

 

Fenntarthatósági törekvések a DZT tevékenységében

„A Német Turisztikai Hivatal (DZT) tevékenységében több éve kiemelt téma a fenntarthatóság” – emelte ki Czeiszing Miklós, a szervezet magyarországi képviseletének vezetője, aki a témában élenjáró Németország törekvéseit mutatta be előadásában.

Az ország „Simply Inspiring” mottójú márkakoncepciójában a nevezetességeket az akadálymentesség és a fenntarthatóság szemüvegén keresztül vizsgálják. Az elmúlt évek kampányait megvizsgálva kiderül, hogy 2013 óta minden témájuk a fenntarthatósággal van összefüggésben. Tevékenységeiket az ENSZ által 2015-ben meghatározott 17 fenntarthatósági cél (SDG) mentén szervezik, ezek mindegyikében megtalálható valamilyen formában a turizmus.

Czeiszing Miklós Németország zöld törekvéseit mutatta be

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Németország az SDG indexben kiemelt minősítést kapott, az ország klímavédelmi erőfeszítéseinek értékelése pedig 60 ország összehasonlításában „jó”. A szakember példákon keresztül bemutatta azt is, hogyan ivódnak be a fenntarthatósági törekvések a DZT minden tevékenységébe. Visszajelzések szerint a B2B vonalon Németország növekvő figyelmet élvez, mint fenntartható úti cél.Miután megtekintették az erről szóló rövidfilmet, a résztvevők a „Feel good” kampányról is hasznos információkat hallgathattak meg. Czeiszing Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a www.germany.travel oldalon utazásunk környezetterhelését is kiszámolhatjuk.

 

A VIMOSZ számos projektben dolgozik a fenntarthatóságért

A fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói igények és a kereslet intenzíven hat a vállalkozásokra – fogalmazott Böröcz Lajos, a szervezet főtitkára abban az előadásban, melyben Jandala Csillával, a szervezet vezető kutatójával közösen a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseiket mutatták be.

Jandala Csilla és Böröcz Lajos a VIMOSZ fenntarthatóságért tett erőfeszítéseit ismertette

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A fogyasztók körében megjelenő igényre az Európai Unió, az egyes országok, a vállalatok és maga a VIMOSZ is kénytelen volt reagálni. Víziójuk, hogy a szervezet az ágazat felmerülő problémáit felismerve jó válaszokat adjon az aktuális kihívásokra és a jövőbe tekintve tartósan reziliens legyen. Elhangzott: a turizmus akkor tekinthető fenntarthatónak, ha nem csak élményeket ad a turistának, hanem a helyi lakosoknak is színvonalasabb életkörülményeket teremt és a környezetvédelem megvalósulásában is szerepet játszik.Az előadás hallgatói több olyan, a fenntarthatósággal kapcsolatos projektet megismerhettek, amelyben a szervezet aktív szerepet vállal. Ilyen többek között a kis- és középvállalkozásokat a „túlturistásodás” veszélyeivel szemben segítő TOURBAN projekt, a jövő szakemberei kinevelésében fontos, a jövőben nélkülözhetetlen készségeket meghatározó Next Tourism Generation Project, illetve a PANTOUR (Pact For Next Tourism Generation Skills). A PlanEat fő célja az egészséges és fenntartható táplálkozási magatartásra való áttérés elősegítése, a Wasteless-é pedig az élelmiszerpazarlás csökkentése.

 

BUD: a repülőtér kapu a fenntarthatóság felé

A légiközlekedési szektor energiaigényes és lassan következik be a technológiai változás, ennek ellenére a repülőterek sokat tehetnek a fenntarthatóságért – emelte ki Katona Sarolta, a Budapest Airport fenntarthatósági divíziójának vezetője. A BUD fenntarthatósági kezdeményezéseiről vetített rövidfilmből kiderült, hogy a hatalmas területen működő létesítmény tudatosan bánik az erőforrásaival, törekszik a hőközpontok korszerűsítésére, az épületek hőszigetelésére, és a környező erdők szemétmentesítésére, valamint a repülőtéren keletkező hulladék újrahasznosítására is figyelmet fordít.

Katona Sarolta a Budapest Airport fenntarthatósági kezdeményezéseit mutatta be

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Fenntarthatósági stratégiai céljaik közül a legfontosabb, hogy 2035-re elérjék a nettó zéró karbonkibocsátást, megvalósítsák a zöldfinanszírozást, fenntartható épületeket építsenek, fejlesszék a hulladékkezelést, tovább javítsák zajvédelmi intézkedéseiket. Energiahatékonysági intézkedéseiket napelempark telepítése és geotermikus erőmű megvalósítása követi. Törekvéseikbe a 2015-ben létrehozott Greenairport programon keresztül további 40 repülőtéri szervezetet igyekeznek bevonni, hiszen meggyőződésük szerint a légiközlekedési iparág csak közös összefogással tud fenntarthatóvá válni.