Megugrottak a repülőjegy-eladások a korlátozások feloldásával

Forrás: turizmus.com

 2022. február 19. 11:20

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az elmúlt hetekben megugrott a jegyértékesítés, köszönhetően az enyhülő korlátozásoknak. Január 25. és február 8. között 11 százalékponttal nőtt a nemzetközi jegyeladások száma a 2019-es év azonos időszakához képest.

Az IATA szerint az új adatok "a légi közlekedés fellendülésének növekvő lendületét" mutatják, a január 25. és február 8. közötti emelkedés az eladásokban pedig a válság kezdete óta a legnagyobb volt – írja a Business Traveller.

A világ 50 legnagyobb légiközlekedési piacán – amelyek a globális kereslet 92 százalékát adták 2019-ben – az utazási korlátozásokról készült felmérés szerint:

  • 18 piac (amely a 2019-es kereslet mintegy 20 százalékát tette ki) karantén vagy indulás előtti tesztelési követelmények nélkül nyitva áll a beoltott utazók előtt.
  • 28 piac karanténkövetelmények nélkül áll nyitva a beoltott utazók előtt (beleértve a fent említett 18 piacot). Ez a 2019-es kereslet mintegy 50 százalékát teszi ki
  • 37 piac (a 2019-es kereslet mintegy 60 százaléka) áll nyitva a beoltott utazók előtt különböző feltételek mellett (18 piacra nem vonatkoznak korlátozások, más piacokon pedig vizsgálatot, karantént vagy mindkettőt előírják).
  • Az Egyesült Királyság az utazási korlátozásokat feloldó országok egyre bővülő listáján szerepel: február 11-től a teljesen beoltott utazók esetében eltörölték a kötelező teszteket.

A január 25. és február 8. közötti emelkedés a repülőjegy-eladásokban a válság kezdete óta a legnagyobb volt

Fotó: 123rf.com

Willie Walsh, a IATA főigazgatója a hírt kommentálva elmondta: "A forgalom normalizálása felé tartunk. A beoltott utazók sokkal szélesebb körben és kevesebb problémával utazhatnak, mint néhány héttel ezelőtt. Emiatt pedig egyre több utazó vásárol repülőjegyet."

Hozzátette, hogy véleményük szerint "most tovább kell gyorsítanunk az utazási korlátozások feloldását. Bár a közelmúltbeli előrelépés lenyűgöző, a világ még mindig messze van a 2019-es szinttől. Az 50 legnagyobb utazási piac közül tizenháromba még mindig nem jutnak el könnyen az oltott utazók. Ezek közé olyan jelentős gazdaságok tartoznak, mint Kína, Japán, Oroszország, Indonézia és Olaszország."

Az IATA igazgatója szerint "itt az ideje, hogy feloldjuk a korlátozásokat. Az utazók a legtöbb esetben nem hoznak több kockázatot az országokba. Sok kormány ezt felismerte, és megszüntette a korlátozásokat. A többieknek is követnie kell őket."