A koronavírus sem áll az új berlini reptér útjában

Forrás: turizmus.com

 2020. április 22. 10:54

A beruházás irányítói szerint semmi nem áll a Berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) októberi megnyitásának útjában.

A touristik-aktuell.de lapértesülések alapján idézi Engelbert Lütke-Daldrupot, a repülőtér vezetőjét, aki szerint az összes szükséges dokumentumot átadták az építésfelügyeleti hatóságnak, köztük a TÜV tanúsítványokat is.

Lütke-Daldrup véleménye szerint a koronavírus-járvány érdekes módon inkább segíti az üzemeltetőket abban, hogy betartsák a határidőt. A közlekedés leállása ugyanis megkönnyíti a próbaüzemet és az üzembe vételt is. Jelenleg a légiközlekedés az eredeti egy-két százalékára csökkent Berlin fölött, normál esetben 100 ezer utas is megfordul naponta a Tegel és a Schönefeld repülőtéren, míg mostanában csak ezer.

Szinte kihalt a berlini Tegel repülőtér a koronavírus-járvány miatt

Fotó: Flughafen Berlin Brandenburg GmbH

Az viszont kérdéses, hogy a júniustól tervezett tesztüzem az eredeti tervek szerint, húszezer önkéntes részvételével folytatható-e le. Ezenfelül arra sincs garancia, hogy a diszkont-légitársaságoknak szánt T2-es terminál készen lesz-e az októberi nyitásra, ott ugyanis hiányzik a kelet-európai építőmunkások jó egynegyede.

A repülőtér a tervek szerint október 31-én, kilencéves késéssel kezdi meg működését. A Berlin déli határánál épülő légikikötőt eredetileg 2011 novemberében adták volna át, de a határidőt többek között műszaki problémák miatt hat alkalommal is későbbre kellett tolni.