A kötelező tesztek miatt drágábban nyaralhatnak idén a britek

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. április 26. 12:04

A Hoo szállodafoglalási platform legfrissebb kutatásai azt mutatják, hogy a koronavírus elleni védekezési protokollok miatt a britek nyári utazásai akár 91 százalékkal is többe kerülhetnek majd, mint a korábbi években.

A legnagyobb áremelkedést azokban az országokban tapasztalhatják a szigetország lakói, amelyek az úgynevezett “vörös listán” szerepelnek, vagyis magas a napi koronavírus esetek száma a lakosság számához viszonyítva - írja a Travel Daily News.

A felmerülő pluszköltségeket alapvetően a kötelezően előírt koronavírus-tesztek, valamint az esetleges karanténkötelezettség adja. A brit és ír utazók számára ugyanis jelenleg még a vörös zónába tartozó országokból hazatérve kötelező a szállodában eltöltött 10 napos karantén, mely személyenként 1750 fontos pluszköltséget jelent.

A kevésbé fertőzött területeken az utazási követelmények nagyon eltérőek. A Hoo öt népszerű üdülési célpontot vizsgált meg, és azt, hogy a Covid-protokollok mennyivel növelik az üdülés költségeit a korábbiakhoz képest. A kutatás alapján a legnagyobb költségnövekedéssel a Franciaországba indulók briteknek kell számolniuk, itt közel 91 százalékos az emelkedés.

A Hoo adatai szerint egy átlagos, egyhetes párizsi nyaralás fejenként 460 fontba kerül. Az utazóknak azonban indulás előtt negatív koronavírus-tesztet kell bemutatniuk, majd érkezésükkor egy újabb tesztet kérnek tőlük, végül pedig a hazafele úton is tesztelniük kell. A brit utazóknak ráadásul hazatérésük után újabb két teszt szükséges, így a teljes költség 420 font lesz, majdnem annyi, mint maga az utazás, így több mint 90 százalékkal nőttek az utazás költségei.

Ugyanezek a többletköltségek merülnek fel a Görögországba utazók számára, az egyetlen különbség az, hogy a Görögországba érkezéskor a teszt ingyenes. Ez azonban továbbra is fejenként további 370 fontot jelent, ami 68 százalékkal növeli a hétéjszakás tartózkodás költségeit egy olyan népszerű úti cél, mint Kréta  esetében (542 font).

Olaszországba utazáshoz is ugyanaz a tesztelési rendszer szükséges, mint Görögországnál és Franciaországnál, érkezéskor a teszt szintén ingyenes. A római üdülés átlagos költsége (495 font) így 63 százalékkal többe kerül.

teszt_repter_123rf

A felmerülő pluszköltségeket a desztinációk által kötelezően kért koronavírus tesztek adják

Fotó: 123rf.com

Spanyolországba vagy spanyol területekre érve nem szükséges teszt, de Franciaországhoz és Görögországhoz hasonlóan szükséges az utazás előtt teszteltetni. Ez azt jelenti, hogy az utazás teljes költsége egy népszerű úti cél, például Tenerife esetén közel 54 százalékos emelkedést mutat.

Az amerikai utak lehetnek az idén a legdrágább nyári programok - feltéve, hogy engedélyezik majd a belépést. Bár érkezéskor nincs szükség tesztre, a repülőre való felszálláshoz egy teszt elvégzése szükséges, hazatéréskor pedig az eddig tapasztaltak szerint alakul. Az átlagos amerikai utazások alapvetően is drágábbak, mint egy-egy európai városlátogatás, a tesztekkel együtt azonban ezekért az utakért ezen a nyáron közel 36 százalékkal kell majd többet fizetni.

A Hoo társalapítója, Adrian Murdock a következőket mondta a kutatás kapcsán: „A külföldi utazás normális körülmények között meglehetősen kevés tervezést igényelhet, de a koronavírus tesztelési követelményeinek hála idén ez valószínűleg kissé bonyolultabb lesz. A jó hír az, hogy a szállodák akciókkal várják majd a nyaralókat, így a megemelkedett költségeket ezekkel lehet ellensúlyozni.”