A Közlekedési Múzeumba kerül a két zugligeti 1000-es villamos

Forrás: turizmus.com

 2023. május 17. 10:42

Az Északi Járműjavítóba szállították át kedden azt a két 1000-es sorozatú villamos motorkocsit, amely eddig a Zugligeti Libegő völgyállomása közelében állt.

Az 1043-as és 1061-es pályaszámú motorkocsikat a Kormány által támogatott, kiemelt gyűjteményfejlesztési programja részeként veszi oltalma alá a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A Múzeum történetének legnagyobb gyűjteményfejlesztési programja keretében a közlekedéstörténet különleges tárgyait és járműveit menti meg az utókor számára. Az intézmény célja a jövőben a két jármű teljes restaurálása. Újjászületésüket követően a tervek szerint az Új Közlekedési Múzeumban is megtekinthetőek lesznek majd.

Az 1000-es sorozatú villamos motorkocsik a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság legnehezebb járművei voltak, amelyeket 1911-ben szereztek be. A teljesen magyar gyártású villamosokból összesen 80 db készült a Kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyár, illetve a Ganz üzemeiben. Az 1930-as, 1940-es évek fővárosi közlekedésének meghatározó járművei voltak, erős motorjaiknak köszönhetően Budapest legforgalmasabb villamosvonalain közlekedtek 73 éven keresztül.

A most megmentett járművek egykor a Budagyöngye és a Zugliget között közlekedő 58-as villamosjárat bejáratott típusai voltak. A két villamos eredetileg favázzal épült, majd 1958-59-ben acélvázasították őket. 1977-ben befejeződött a villamosvonal működése.

Kedden az Északi Járműjavítóba szállították a villamosokat

Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A gyűjteményfejlesztés során a múzeum az elmúlt években olyan járművekkel gazdagodott, mint egy eredeti, 1926-ban készült Ford T-modell, egy Skoda Octavia Super, egy Citroen DS vagy egy GAZ-12 ZIM. A Kormány támogatása lehetővé teszi a magyar járműgyártás és formatervezés több olyan darabjának megmentését is, amelyek a következő évek folyamán eltűnnek a hazai közlekedésből, így a jövő generációi már csak múzeumi körülmények között találkozhatnak velük.