A külföldi utazással összefüggő szabályokra hívja fel a figyelmet a NAV

Forrás: MTI

 2020. június 30. 13:24

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az utazással összefüggő szabályokról, ugyanis más előírások vonatkoznak az Európai Unió határain belüli, illetve az azon kívüli utazásokra – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV közleménye ismerteti, hogy az Európai Unió tagállamai közötti utazásnál alapesetben nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára nincs korlátozás, de vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, ill. engedélyhez kötöttek, például a védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek.

A hatóság azt tanácsolja, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők kérjenek igazolást az orvosuktól, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásra.

Az EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

Az EU-n kívüli úti célok esetében érdemes az érintett országok magyarországi diplomáciai képviseletein is tájékozódni

Fotó: 123rf

A közlemény kitér arra is, hogy speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, részeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos. Ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

Mennyiségi szabályok

Az EU-n belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély nem gazdasági célra adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat, kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő.

Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Az Európai Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen, a 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

Ha az úti cél az EU-n kívülre esik, a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani, ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni.

 

Készpénzre vonatkozó szabályok

A külföldi utazásnál a készpénzre is figyelni kell. Írásban kell bejelenteni, ha az Európai Unió külső határait átlépő utasnál 10 000 euró vagy ennél több készpénz van, akár különböző pénznemekben, akár ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz – értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk – formájában.

Az utazással kapcsolatos további információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán megtalálhatók, kérdésekre a 1819 NAV Infóvonalon is választ adnak – közölte a hatóság.