A magyarok 83 százaléka a digitális fizetést választja külföldi nyaralásán

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. június 07. 13:06

Tízből nyolc magyar kártyával vagy okoseszközzel készül fizetni külföldi nyaralása során – derült ki a Visa nyolc közép- és kelet-európai országban végzett friss felméréséből, amely az utazási és fizetési szándékokat vizsgálta.

A 2023 márciusában készült tanulmány szerint a közép-kelet-európaiak körében a digitális fizetések a legnépszerűbbek: a megkérdezettek több mint háromnegyede bankkártyával vagy okoseszközzel készül fizetni külföldi nyaralása során.

A felmért nyolc ország – Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – között ebben Magyarország az élen jár: a külföldre utazó honfitársaink 83 százaléka kártyával, okostelefonnal vagy okosórával kíván fizetni idei nyaralásán.A felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője elmondta, hogy Visa kártyával a világ több millió elfogadóhelyén, több mint 150-féle valutában lehet fizetni, és a turisták szívesen használják is ezt a lehetőséget.

A magyarok leginkább éttermekben, élelmiszerboltokban, múzeumokban, ajándékboltokban és a tömegközlekedésen fizetnek kártyával vagy okostelefonnal.

A kutatás szerint a magyar utazók több mint fele (57%) ugyanazt a fizetési kártyát tervezi használni külföldön, mint otthon. A magyar válaszadók 23 százaléka másik kártyára vált, ugyanez a románok (25%) és a lengyelek (23%) körében is kedvelt megoldás. A bankkártyát váltó magyarok 33 százalékának multidevizás bankszámlája van. A közép-kelet-európai utazók háromnegyede már indulás előtt dönt a külföldi fizetési módról.

visakartya_123rf

A magyarok külföldön leginkább éttermekben, élelmiszerboltokban, múzeumokban, ajándékboltokban és a tömegközlekedésen fizetnek kártyával vagy okostelefonnal

Fotó: 123rf.com

Egyre többen fizetünk okoseszközökkel

A Visa folyamatos innovációval igyekszik hatékonyabbá és elérhetőbbé tenni a különböző fizetési módokat és csatornákat. Sármay Bence kiemelte, hogy a hagyományos bankkártyákon kívül a Visa hitelesítő adatok okostelefonokon és okosórákon is használhatók.

A vizsgált országok válaszadói a külföldi kártyás fizetés előnyeiként a kényelmet (58%), a biztonságot – azt, hogy nem kell félni a készpénz elvesztésétől (53%) – és a gyorsaságot (52%) nevezték meg.

A válaszokból kiderült, hogy a magyar utazók ötöde (21%) okostelefonnal vagy okosórával szeretne fizetni. Ezzel a harmadik helyet foglaljuk el a lengyel és a román turisták mögött, akiknek 22–22 százaléka voksol az okoseszközös fizetés mellett.

„A fizetés egyik legnépszerűbb módja a mobiltárca, amelyet a Visa rendszerei és technológiái támogatnak. Amikor a felhasználó hozzáadja kártyáját egy okostelefon digitális pénztárcájához, a Visa az adatokat egy egyedi számsorral helyettesíti. Ez a tokenizálásnak nevezett technológia extra biztonsági réteget jelent, így a fogyasztók védettek a csalás, a kártya elvesztése vagy ellopása ellen, ugyanis lehetőségük van visszatérítést kérni, ha valami probléma történik” – tette hozzá Sármay Bence.

A sajtótájékoztatón Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben nagymértékben emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma, így év végén már 1,7 millió kártyát lehetett használni okostelefonnal.

Ezeknek a szolgáltatásoknak a használata is dinamikusan bővült, 2022 utolsó negyedévében a kártyás fizetéseknek már közel az ötöde mobilba regisztrált kártyával történt. Ezek az adatok is mutatják, hogy az ügyfelek egy része nyitott az új technológiákra.

 

A magyarok harmada tervez idén külföldi nyaralást

A Visa tanulmányában megkérdezett magyarok 32 százaléka tervezi, hogy idén külföldre megy nyaralni. Leggyakrabban Horvátországot (24%), Olaszországot (20%), valamint Ausztriát (19%) és Görögországot (14%) említették úti célként. A válaszadók 13 százaléka aktívan, túrázással és sportolással tölti külföldi szabadságát, míg a többség pihenni szeretne, a kikapcsolódást városnézéssel kombinálva.

A tervezett utazások átlagos hossza 7 nap, és minden második honfitársunk 200 és 600 euró közötti összeget tervez költeni személyenként külföldi nyaralásra.A külföldre utazók 44 százaléka nem mond le utazási terveiről akkor sem, ha az infláció továbbra is magas marad, és a megélhetési költségek emelkednek. Ugyanakkor 68 százalékuk kedvezőbb árú szállást keresne, 54 százalékuk pedig utazása lerövidítésén is elgondolkozik.

A külföldre készülő magyarok kétharmada legalább kétszer akar külföldre menni idén, de a második utazást általában csak egy-két naposra tervezik. Ezek főként városlátogatások, amelyek különösen népszerűek az Y és a Z generáció körében.

 

Utazási csomagok az internetről

A Visa tanulmánya szerint a külföldre szervezett utazási csomagot vásárló magyarok közel fele (49%) az interneten – az utazási irodák weboldalain vagy a számos utazásszervező ajánlatát összesítő platformokon keresztül – vásárol.

A szervezett utakat választó nyaralók több mint kétharmada (67%) kártyával vagy digitális pénztárcával fizet az utazásáért. Az üdülésük megvásárlását online intézők aránya Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában a legmagasabb, ezekben az országokban a külföldre utazók háromnegyede online vásárol.

A hazai egyedi utazók 80 százaléka vesz valamilyen szolgáltatást online: 69 százalékuk szállásra, 27 százalékuk közlekedésre, 21 százalékuk pedig a belépődíjakra és a kirándulásokra költ. A közlekedésért, a szállásért vagy a további látnivalókért a magyarok jellemzően kártyával vagy digitális pénztárcával fizetnek.

Mire figyeljünk a külföldi fizetésnél?

Kelemen Tamás, az MBH Bank Lakossági termékmenedzsment vezetője felhívta a figyelmet, hogy a külföldi utazásra készülők feltétlenül tájékozódjanak arról, hogy bankkártyájukhoz – legyen szó lakossági vagy vállalati, betéti vagy hitelkártyáról – kapcsolódik-e beépített
utasbiztosítás, és ha igen, milyen feltételekkel.

Amennyiben nincsen, vagy az adott utazáshoz magasabb térítési összegű biztosításra van szükség, a már meglévő beépített biztosítás mellé opcionális utasbiztosítás köthető – hangsúlyozta a szakember.

Útnak indulás előtt érdemes tájékozódni az adott ország vagy régió fizetési lehetőségeiről is: például Londonban a tömegközlekedési jegyekért csak digitálisan lehet fizetni, a világ legkészpénzmentesebb országának tartott Svédországban pedig sok moziban, étteremben és üzletben a digitális fizetés lehet az egyetlen lehetőség.

Kelemen Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy ha külföldön kártyával fizetünk, vagy készpénzt veszünk fel, és választani kell a helyi pénznem vagy a forint között, akkor érdemes a helyi pénznem mellett dönteni a versenyképesebb árfolyam miatt. Szintén megfontolásra érdemes, hogy a Visa bankkártya használata külföldön kedvezőbb árfolyamú lehet, mint ha pénzváltóban váltanánk valutát. S végül a szakember elmondta, hogy a külföldi Visa bankkártyás tranzakcióknál ugyanazok a legmagasabb szintű csalás elleni rendszerek működnek, mint itthon, így a fizetések külföldön is biztonságosak.