A leggyakoribb trükkök turisták átverésére

Forrás: turizmus.com

 2016. július 25. 11:41

Ahol turisták vannak, ott hamar felbukkannak a trükközők is. Az olyan „klasszikus” csalások mellett, mint a lopás, az extra tarifák, vannak egyéb rafinált módszerek is, amik megkurtítják az óvatlan turisták pénztárcáját. A Vagabond svéd online utazási lap csokorba szedte a leggyakoribbakat.

A kolbásztrükk

Egy „ügyetlen” utazó „véletlenül” lecsepegtet minket mustárral vagy ketchuppal kolbászevés közben. Bűnbánóan azonnal segít letörölni a foltot a ruhánkról, miközben a zsebünkből kiszedi a mobilt és a pénztárcát. Ez a trükk elég gyakori a repülőtereken, ahol nagy a tömeg, és mindenki arra koncentrál, hogy elérje a gépét.

 

A jetski-trükk

Főleg Phuket-ben és Pattaya-ban gyakori, abból áll, hogy a jetski-bérlés után ki akarnak velünk fizettetni olyan károkat, amiket nem mi ejtettünk a járművön. Ezért fontos tisztázni még a bérlés előtt, hogy milyen eredeti károk vannak a járművön, és hogy ki a felelős ezekért.

 

Az „ingyen” karkötő

Leginkább Párizsban dívik ez az átvágósdi: egy árusnak tűnő ember hirtelen odajön hozzánk, és nagyon kedvesen el kezd velünk társalogni, s közben a csuklónkra tesz egy karkötőt, mintha ajándékba adná. Az illető, aki idáig nagyon kedves volt, most hirtelen durva lesz és kéri, hogy fizessük ki a portékát. A Huffington Post szerint ez a trükk legnépszerűbb az európai nagyvárosokban. Más változata, amikor a tenyerünkből jósolni akarnak vagy adnak egy virágcsokrot – persze nem ingyen.

 

Méregdrága kiállítás

Ez a trükk gyakori Shanghai-ban és Pekingben. Odajön hozzánk egy fiatal kínai, aki azt állítja, hogy művészettörténetet hallgat, és meginvitál egy kiállításra. Viszont számolnunk kell azzal, hogy nagyon magas belépőjegyet kell fizetnünk, valamint igyekszik majd rábeszélni minket drága italokra és műtárgyakra.

 

A tejtrükk

A főként Kubában és Kambodzsában gyakori átvágás úgy működik, hogy egy utcán élő gyermek vagy egy fiatal mama odajön hozzánk és kéri, hogy vegyünk neki tejet vagy tejport. A megvett terméket később visszavásárolja a tulajdonos, és az árán osztoznak. Mivel nem pénzt kérnek a turistáktól, hanem a karitatív hajlamukra utaznak, ezért ennek a csalásnak lesz a legtöbb turista az áldozata.

 

Az elesett nő

Főleg Londonban népszerű, de előfordul az egész világon: egy idősebb nő elesik egy tömeg közepén, és persze többen segítik felemelni. Eközben az ügyes rablók a segítők zsebeiből emelik el az értéktárgyakat.

 

A flörtölő

Egy nagyon kedves és szimpatikus nő/férfi, esetleg egy pár meghív minket egy nagyon népszerű helyi bárba. De a probléma az, hogy nekünk kell kifizetni az italokat, amik természetesen felül lettek árazva. Kubában és Nairobiban gyakori átverés.

 

Kocsiprobléma

Gyakori átvágás a balti országokban, valamint Brazíliában, Szicíliában és Dél-Afrikában. Kocsibérléskor vigyáznunk kell, ha vezetés közben egy másik autós próbál minket megállítani, mert úgy látja, baj van a járművel. Miközben készségesen segít megkeresni a hibát, párja (merthogy mindig többen vannak) megpróbálja kifosztani az autót. Ez a legveszélyesebb csalás, mert durva fegyveres rabláshoz is vezethet.

 

Kísérő a taxiban

Indiában ezek a furcsa „kísérők” a bizonytalan turistákra specializálják magukat. Amikor látják, hogy nem tudjuk, hogyan kell taxit hívni, akkor egy helyi lakos készségesen felajánlja segítségét. Beszáll velünk a taxiba, és megérkezéskor elkéri a pénzt, hogy a sofőrnek ki tudja fizetni. De ahelyett, hogy a sofőrnek odaadná, kipattan a kocsiból, és eltűnik a pénzzel együtt. Fizethetünk hát újra.
Elromlott taxaméter

Főleg a repülőterek előtt – például Kínában, Lengyelországban, Spanyolországban, Thaiföldön és Vietnámban – a taxis azt állítja, hogy a taxióra elromlott. Ilyenkor mindig át kell szállnunk egy másik taxiba, és meggyőződni arról, hogy abban a kocsiban működik-e a taxióra.

 

Zárva a műemlék

Főleg Thaiföldön divatos megkérdezni a turistát, hogy milyen látványosságot szeretne megnézni. Természetesen az, ami minket érdekel, épp zárva van, de tudnak helyette sokkal jobbat. Ne tartsunk a rögtönzött vezetővel, mert sokszor az derül ki, hogy nem látványosságról van szó, hanem ruhaboltba vagy szabóhoz visznek és erőltetik a vásárlást.