A légi iparág is szenved az amerikai-kínai kereskedelmi háborútól

Forrás: fvw.de

 2019. december 13. 13:41

„2019 siralmas év volt” – mondta a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezető közgazdásza, Brian Pearce a szervezet e héten tartott genfi konferenciáján.

Ennek oka szerinte, hogy az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború lefékezi a légiforgalmi iparág növekedését. Különösen a cargo üzletág látja ennek kárát, amely a legrosszabb eredményt produkálta 2008-2009, a pénzügyi válság óta.

A kereskedelmi háborúknak nincs győztesük – figyelmeztetett Alexandre de Juniac, a IATA vezérigazgatója is. A szövetség jövőre stabilabb viszonyokban reménykedik a novemberi amerikai elnökválasztás miatt, emiatt jobb eredményekre is számít. A IATA saját adatai szerint a világ légi forgalmának 82%-át reprezentálja.

Különösen a cargo van leszálló ágban

Fotó: Pixabay

Brian Pearce arról is beszélt, hogy Európában nőtt a városok közötti összeköttetések száma, ami rendkívül kedvező az utasok számára. Előrejelzése szerint a légiforgalmi piacon további összevonások és átvételek várhatók, mivel sok légitársaság veszteséges volt, vagy épp csak nullán állt.

A Boeing 737 MAX gépek kiesésének szerinte nem volt jelentős hatása az eredményre. A IATA abból indul ki, hogy jövőre újra repülhetnek ezek a gépek, ha pedig kiszállítják az elhalasztott megrendeléseket, a kapacitás gyorsabban nőhet, mint a kereslet.

A szövetség újra korrigálta 2019. évi nyereségre vonatkozó iparági várakozásait 28 milliárd dollárról 25,9 milliárd dollárra (23,4 milliárd euróra). 2020-ban 29,3 milliárd dolláros nyereségre számítanak.

Összehasonlításképpen: 2015-től 2017-ig több mint 34 milliárd dolláros nyereséget tudtak elérni a légitársaságok. A légi utasok száma várakozásaik szerint 4,7 milliárd lesz az idei 4,5 milliárd után, a teherszállítás pedig 61 millió tonnáról 62,4 millió tonnára nőhet.

Kapcsolódó cikkek