A légi közlekedés biztonságát növelné az EB a reptéri szkennerek minősítésének egységesítésével

Forrás: MTI

 2016. szeptember 07. 15:31

Egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni az Európai Bizottság a repülőtéri átvizsgáló berendezésekre, hogy növekedjék a légi közlekedés biztonsága az európai uniós tagországokban - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője.

A javaslat a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt berendezésekre vonatkozik.

 

A tájékoztatás szerint az uniós tanúsítvány bevezetésének jelentősége abban áll, hogy az engedély lehetővé fogja tenni egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezés forgalomba hozatalát egy másik tagállamban. A javaslat az uniós biztonsági ágazat versenyképességének javítását is célozza.

Az előterjesztés szerint a bizottság egységes uniós minősítési rendszert hozna létre, amely közös tesztelési módszereken és a gyártók általi megfelelőségi nyilatkozat kibocsátásán alapul. Ez utóbbi a kölcsönös elismerés elve alapján valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz.

A berendezések kölcsönös elismerését lehetővé tevő uniós rendszer létrehozása orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban, és hozzájárul a légi közlekedés biztonságának fokozásához Európában - tette hozzá a szóvivő.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a javaslatról kiadott brüsszeli közlemény szerint úgy nyilatkozott: a légi közlekedés biztonságát szolgáló berendezésekre vonatkozó szabályok egyszerűsítése és harmonizálása biztosítani fogja azt, hogy a szigorú szabályokat az unió összes repülőterén alkalmazzák.

Az Európai Bizottság tavasszal javaslatokat ismertetett annak érdekében, hogy az EU-tagállamok közelebb lépjenek egy "biztonsági unió" megteremtése felé, vagyis dolgozzanak ki uniós szintű koncepciót a sok országot érintő fenyegetések kezelésére, mint például a terrorizmus. A bizottság akkor jelentette be azt is, hogy javaslatot dolgoz ki a reptéri átvizsgálást végző berendezések minősítésének egységesítésére.