A légitársaságok a felelősségmegosztást sürgetik az utasok kártérítésénél

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 16:26

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szorgalmazza, hogy az Európai Unió vizsgálja felül az utasok jogaira vonatkozó rendeletét, és alakítson ki méltányosabb rendszert, amelyben minden érintett szolgáltató arányosan venne részt.

Az IATA szerint az utasjogi szabályozások célja az lenne, hogy javuljon a szolgáltatás minősége, az Európai Bizottság saját adatai mégis azt mutatják, hogy a késések száma nőtt az ezek és a járattörlések esetére kártérítést előíró EU 261-es rendelet bevezetése óta – írta meg az AirPortal.

A szervezet rámutat arra, hogy a jelenlegi rendszer nem motiválja eléggé az összes légiközlekedési szereplőt a jobb ügyfélkiszolgálás és az infrastruktúra hatékonyságának javítása érdekében.

Ezt jól példázza, hogy több mint 20 év alatt nem történt előrelépés az egységes európai égbolt (SES) megvalósításában, amely növelné a légtér hatékonyságát a kontinensen és jelentősen csökkentené a késéseket.

A jelenlegi rendszer költségeit végül az utasok fizetik meg magasabb jegyárak formájában

Fotó: 123rf.com

 

Az utasok gondoskodásáról (például étkezés, szállodai elhelyezés, transzfer) és kártérítésről a légitársaságok felelnek, függetlenül attól, hogy a légiközlekedési láncolat melyik része okozza a problémát - hívják fel a figyelmet.

Az IATA álláspontja szerint a jelenlegi rendszer növeli a légitársaságok költségeit, amit végül az utasok fizetnek meg a magasabb jegyárak formájában. Mivel egyre több kormány vezet be vagy szigorítja a meglévő utasjogi szabályokat, a légitársaságok számára a helyzet már fenntarthatatlan, és visszavetheti a légiközlekedés deregulációja óta kialakult bővült útvonalhálózatot, a viteldíjak csökkenését, valamint akadályozhatja az új piaci szereplők belépését – emelte ki az IATA vezetője, Willie Walsh.

A szervezet szerint az Európai Bizottságnak, a Tanácsnak és a Parlamentnek felül kell vizsgálnia a rendeletet, figyelembe véve a kártalanítás arányosságát, valamint a felelősség méltányosabb megosztásának modelljét, hogy minden résztvevőre azonos ösztönzők vonatkozzanak a pontos teljesítés érdekében.

Fennáll a veszélye annak, hogy az uniós rendelet globális mintává válik: egyebek mellett Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália, valamint egyes latin-amerikai és közel-keleti országok is fontolgatják az átvételét.

Az Egyesült Királyság számára a Brexit azonban lehetőséget kínál arra, hogy saját szabályozást hozzon létre, amely mentes lenne az EU-rendelet hibáitól – hangzott el.

Az IATA 11 ország 4700 utasának megkérdezésével végzett kutatása szerint az utasok 73 százaléka bízik abban, hogy működési zavarok esetén méltányos bánásmódban részesül, 72 százalékuk szerint a légitársaságok általában véve jól kezelik a késéseket és járattörléseket, a megkérdezettek 91 százaléka egyetértett azzal, hogy minden érintett félnek (légitársaságok, repülőterek, légiforgalmi irányítás) szerepet kellene vállalnia az utasok segítésében.